RTX 3050 Laptopta CPU Kullanımı %60-70 İken %5-7'ye Düşüyor: Normal mi?

Xanadu

GadgetEfsanesi
RTX 3050 ekran kartına sahip bir laptop kullanıyorum ve oyun oynarken ya da grafik yoğun işlerle uğraşırken CPU kullanımım %60-70 seviyelerinde seyrediyor. Ancak aniden %5-7 seviyelerine düşüyor ve performans kaybı yaşıyorum. Bu durumun nedeni ne olabilir? Termal throttling, sürücü sorunları ya da başka bir etken olabilir mi? Sizce bu normal mi, yoksa bir sorun var mı? Benzer bir durum yaşayan var mı? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşabilir misiniz?

Bu tür ani düşüşler genelde termal throttling kaynaklı olabilir. Laptopun sıcaklık değerlerini kontrol ettiniz mi? Özellikle işlemci sıcaklığı oyun sırasında 90 dereceleri geçiyorsa, cihaz kendini korumak için böyle bir düşüş yapıyor olabilir.

Benzer bir sorunu yaşamıştım. BIOS güncellemeyi deneyin, bazen güç yönetimiyle ilgili bir hata bu durumu tetikleyebiliyor.

Eğer Windows'taysanız, güç planı ayarlarını kontrol edin. 'Dengeli' yerine 'Yüksek Performans' modunu seçmek faydalı olabilir.

Ekran kartı sürücünüzü güncellediniz mi? NVIDIA'nın güncel sürümleri bazen bu tür sorunları çözebiliyor.

Performans kaybı yaşıyorsanız, RAM ya da depolama ile ilgili bir darboğaz da olabilir. Görev Yöneticisi'ni açarak diğer donanımların durumunu da kontrol edin.

Laptopun içini temizleyip termal macun yenilemesi yaptınız mı? Uzun süre kullanımdan sonra bu işlemler ciddi fark yaratıyor.

Bu, arka planda çalışan bir yazılımın ani kaynak tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Görev Yöneticisi'ni açarak CPU'yu hangi uygulamanın kullandığını kontrol edin.

Benim tavsiyem bir stres testi yapmak. Prime95 ya da benzeri bir yazılımla CPU'yu yük altına alıp sıcaklık ve stabiliteyi gözlemleyebilirsiniz.

Sorun donanımsal da olabilir. CPU'nuzun soketinde ya da VRM'lerinde bir sorun olup olmadığını kontrol ettirdiniz mi?

Laptopunuzun güç adaptöründe bir sorun olabilir. Yeterli güç sağlayamadığında cihaz kendini koruma moduna alabilir.

Eğer oyun sırasında bu düşüşleri yaşıyorsanız, ekran kartının devreye girip girmediğini kontrol edin. Bazı durumlarda işlemci yerine GPU'nun devralması gerekir.

Son olarak, arka planda antivirüs gibi ağır çalışan bir yazılım varsa devre dışı bırakmayı deneyin. Bu tür programlar işlemciyi gereksiz yere yorabiliyor.

Geri