RTX 5090 TUF'a 1000W ROG Thor V2 Platinum yeterli olur mu?

Türk

GadgetEfsanesi
Arkadaşlar merhaba, RTX 5090 TUF ekran kartını yakın zamanda satın aldım ve şu an sistemimde 1000W ROG Thor V2 Platinum PSU bulunuyor. Ancak bu güç kaynağının RTX 5090 TUF için yeterli olup olmadığından emin değilim. Kullanan ya da bilgisi olan varsa fikirlerini paylaşabilir mi? Özellikle yoğun yük altındaki performansı ve uzun vadeli stabilite konusunda tereddütlerim var. Önerilerinizi bekliyorum.

Merhaba, RTX 5090'ın enerji ihtiyacı oldukça yüksek olabilir. Eğer sistemde başka güçlü bileşenler (işlemci gibi) varsa, 1000W limitte çalışabilir. Ancak kaliteli bir PSU olduğu için büyük ihtimalle sorun yaşamazsınız.

Ben de RTX 4090 kullanıyorum ve 850W PSU ile sorun yaşamıyorum. Ancak 5090 daha fazla güç çekebilir, bu yüzden 1000W güvenli bir seçim olabilir. Özellikle ROG Thor gibi üst seviye bir PSU'dan bahsediyoruz.

Eğer sistemde overclock yapmayı düşünüyorsanız 1000W sınırda kalabilir. Sistem kararlılığı için 1200W PSU daha iyi bir tercih olabilir.

ROG Thor V2'nin kaliteli bir PSU olduğunu biliyorum, verimliliği çok iyi. Ancak yoğun yük altındaki değerleri kontrol etmekte fayda var. Örneğin, FurMark testi ile sistemi yükleyip gözlem yapabilirsiniz.

RTX 5090 gibi bir canavar ekran kartı için 1000W teorik olarak yeterli olmalı, ancak sistemde çok sayıda RGB bileşen veya ek depolama birimi varsa bu PSU sınırda çalışabilir. Daha yüksek bir model düşünmek mantıklı olur.

PSU'nuzun watt kapasitesi kadar, verimlilik sertifikası da önemli. 1000W Platinum sertifikalı olduğu için çoğu senaryoda yeterli olacağını düşünüyorum. Ancak maksimum güç tüketimine yaklaşıp yaklaşmadığınızı ölçmek iyi olur.

Bence 1000W yeterli ama PSU'nun yaşı da önemli. Eğer PSU'nuz yeniyse ve tam performans çalışıyorsa sorun olmaz, fakat eskiyse kapasitesinde düşüş olabilir.

RTX 5090'ın güç tüketimi testlerini inceleyin. Eğer 400-450W civarı güç çekiyorsa ve CPU gibi diğer bileşenler için 200W harcıyorsanız 1000W yeterli olacaktır. Ancak üstüne overclock düşünüyorsanız risk olabilir.

ROG Thor serisi PSU'lar genelde yüksek güvenlik ve stabiliteye sahiptir. 1000W sınırda olsa bile stabilite açısından iyi iş çıkarır. Ancak overclock'la beraber uzun süre kullanacaksanız yükseltmek gerekebilir.

Sisteminizde başka hangi bileşenler var? Örneğin güçlü bir i9 ya da Ryzen 9 kullanıyorsanız PSU'nuz yoğun yükte zorlanabilir. Ancak standart kullanımda yeterli olur.

PSU'nuz kaliteli ama RTX 5090 gibi güçlü bir kartla uzun süreli kullanımda bir miktar yedek güç olması daha iyi olur. Kendi tecrübelerime göre en az 1200W PSU ile daha rahat edersiniz.

Bence mevcut PSU'nuzu bir güç monitörü ile test etmelisiniz. Yoğun oyun sırasında güç tüketimini ölçün ve kapasitenizin yüzde kaçına ulaştığınızı görün. Eğer %80 üzerine çıkıyorsa yükseltmeyi düşünebilirsiniz.

Geri