RYZEN 3 3100 Performansı Hakkında Detaylı İnceleme ve Tavsiyeler

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Yeni bir sistem toplamayı düşünüyorum ve işlemci olarak AMD RYZEN 3 3100 modelini seçtim. Fiyat-performans açısından çok iyi olduğu söyleniyor, fakat bu işlemcinin gerçek kullanımda nasıl bir performans sunduğu konusunda emin değilim. Genelde oyun oynuyorum (CS:GO, Valorant, GTA V) ve ara sıra video düzenleme işleri yapıyorum. Bu işlemci, GTX 1660 Super ekran kartıyla iyi bir uyum sağlar mı? İşlemciyi stok soğutucusuyla mı kullanmalıyım, yoksa ek bir soğutucu almam gerekli mi? Ayrıca, bu işlemciyi overclock yapmayı düşünen bir kullanıcıya ne gibi tavsiyeler verirsiniz?

Kullananlar varsa, oyun performansı ve sıcaklık değerleriyle ilgili deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

Ben RYZEN 3 3100 kullanıyorum ve CS:GO gibi oyunlarda çok iyi performans veriyor. 1080p çözünürlükte GTX 1660 Super ile rahatlıkla 200 FPS üstü alabiliyorum. Stok soğutucu gayet yeterli ama overclock yapmayı planlıyorsanız daha iyi bir soğutucuya ihtiyacınız olabilir. Video düzenleme için de orta seviye işler için yeterli bir işlemci.

Bu işlemci tam bir fiyat/performans ürünü. Ancak oyun performansı kadar video düzenleme performansı da önemli diyorsanız, RYZEN 5 3600 gibi biraz daha güçlü bir model düşünmenizi öneririm. Overclock konusunda, anakartınızın VRM yapısına da dikkat etmelisiniz.

Stok soğutucu normal kullanımda yeterli oluyor ama uzun oyun seanslarında sıcaklık değerleri 75-80 dereceye kadar çıkabiliyor. Ben Cooler Master Hyper 212 ile kullanıyorum, fark hissedilir derecede oldu. Eğer bütçeniz varsa, iyi bir aftermarket soğutucu almanız faydalı olur.

GTX 1660 Super ile harika bir uyum sağlar. 1080p oyunlarda genellikle darboğaz yaşamazsınız. Ancak, daha ileriye dönük bir sistem düşünüyorsanız, RYZEN 5 serisine bakabilirsiniz. Overclock yapacaksanız stok soğutucu sınırda kalabilir, dikkat edin.

Benzer bir sistem kurdum ve özellikle Valorant ve GTA V’te gayet akıcı bir deneyim sağlıyor. Fakat bazı oyunlarda işlemcinin tüm çekirdeklerini zorladığını fark ettim. Eğer video düzenleme yoğunlaşacaksa, RAM miktarını da 16 GB yapmanızı öneririm.

Bu işlemciyi overclock yaparak kullanıyorum ve performansı gerçekten çok iyi. Ancak, overclock sonrası sıcaklıklar için daha iyi bir soğutucu şart. Anakart olarak B450 veya B550 çipsetli modelleri tercih etmeniz uzun vadede işinize yarar.

Ben bu işlemciyle 1 yıldan fazladır oyun oynuyorum. Fiyatına göre performansı çok iyi ama çoklu iş yüklerinde biraz zorlanıyor. Eğer yalnızca oyun odaklı bir sistem istiyorsanız, kesinlikle tavsiye ederim.

Stok soğutucu ile kullanıyorum ve hiç sorun yaşamadım. Oyunlar için oldukça yeterli bir işlemci. Ama video düzenleme konusunda yoğun işler yapıyorsanız, daha fazla çekirdekli bir model daha iyi olur.

GTX 1660 Super ile tam bir uyum sağlıyor. 1080p'de yüksek grafik ayarlarında çoğu oyunda 60 FPS’nin üzerinde bir performans alabilirsiniz. Soğutucu konusunda da Arctic Freezer 34 tavsiye ederim.

Bu işlemcinin en büyük avantajı fiyatı. Eğer bütçenizi zorlamadan iyi bir oyun deneyimi arıyorsanız, kesinlikle tercih edilebilir. Ancak, ileride daha yüksek performanslı işler yapmayı düşünüyorsanız, biraz daha yatırım yapmanızı öneririm.

CS:GO ve Valorant gibi oyunlarda tam bir performans canavarı. Fakat video düzenleme gibi işlerde render süreleri biraz uzun olabiliyor. Yine de bu fiyat seviyesinde iyi bir işlemci.

RYZEN 3 3100 ile video düzenleme biraz zaman alabilir ama oyunlarda oldukça iyi bir performans sergiliyor. Eğer bütçe sıkıntınız yoksa, stok soğutucu yerine daha iyi bir model almanızı öneririm. Ayrıca, SSD’nin hızlı olması da genel performansı artıracaktır.

Yeni Konular

Geri