'System' Servisinin Bilgisayar Boştayken HDD Kullanımı Neden Olur?

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba, son zamanlarda Windows 11 kullanırken dikkatimi çeken bir durum var: Bilgisayarım tamamen boştayken, 'System' adlı bir servis sabit diskimi (HDD) sürekli olarak kullanıyor. Disk ışığı sürekli yanıyor ve performansta bir miktar yavaşlama fark ediyorum. Görev Yöneticisi'nde kontrol ettiğimde, 'System' servisi yüksek disk kullanımı yapıyor gibi görünüyor.

Özellikle sistemin boştayken bu şekilde davranmasının sebebi ne olabilir? Daha önce böyle bir şeyle karşılaşan var mı? Belki bir güncelleme sonrası başlamış olabilir diye düşündüm. Bu durum sistem performansını nasıl etkiler ve buna nasıl bir çözüm bulabiliriz?

Cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

Çözüm
Sorunun çözümü için ilk olarak Görev Yöneticisi'nde diski en çok kullanan işlemi doğrula. Eğer 'System' gerçekten sürekli yüksek kullanım yapıyorsa, arka planda çalışan 'Prefetch' ve 'Superfetch' (Artık SysMain olarak biliniyor) hizmetlerini devre dışı bırakmayı düşünebilirsin. Ayrıca, antivirüs yazılımının bir tarama yapıp yapmadığını da kontrol et. Daha kalıcı bir çözüm için sabit disk yerine SSD'ye geçmeyi öneririm.
Bu genellikle Windows'un arka planda yaptığı bakım işlemlerinden kaynaklanır. Örneğin, Windows Update, indeksleme hizmeti veya diskteki bozuk sektörleri kontrol eden bir süreç bu disk kullanımını tetikleyebilir. Disk birleştirme veya indeksleme ayarlarını kontrol etmeyi deneyebilirsin.

Bu tür durumlar çoğunlukla indeksleme veya dosya geçmişiyle ilgilidir. 'Windows Arama' hizmetini kapatmayı deneyebilirsin. Bunun yanı sıra, Görev Yöneticisi'nden ilgili işlemi daha detaylı incelemen faydalı olacaktır.

Sorunun çözümü için ilk olarak Görev Yöneticisi'nde diski en çok kullanan işlemi doğrula. Eğer 'System' gerçekten sürekli yüksek kullanım yapıyorsa, arka planda çalışan 'Prefetch' ve 'Superfetch' (Artık SysMain olarak biliniyor) hizmetlerini devre dışı bırakmayı düşünebilirsin. Ayrıca, antivirüs yazılımının bir tarama yapıp yapmadığını da kontrol et. Daha kalıcı bir çözüm için sabit disk yerine SSD'ye geçmeyi öneririm.

Çözüm
Geri