Windows 10/11 Pro: Hangi Etkinleştirme Türünü Kullanıyorum?

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Bilgisayarımda Windows 10/11 Pro yüklü ve etkinleştirilmiş durumda. Ancak hangi tür etkinleştirme (OEM, Retail, Volume) kullanıldığını öğrenmek istiyorum. Bunu nasıl kontrol edebilirim? Adım adım anlatabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler!

Merhaba Cihan,

Windows etkinleştirme türünü öğrenmek için şu adımları izleyebilirsin:

### **1. Komut İstemi ile Kontrol**
- `Win + R` tuşlarına basarak Çalıştır’ı aç.
- `cmd` yaz ve Enter’a bas.
- Komut İstemi’nde şu komutu çalıştır:
```
slmgr /dli
```
Çıkan pencerede "Lisans Türü" kısmında etkinleştirme türünü görebilirsin (OEM, Retail, Volume).

### **2. Ayarlar Üzerinden Kontrol**
- `Ayarlar > Sistem > Hakkında` yolunu takip et.
- Burada "Ürün Kimliği" kısmında bir anahtar göreceksin. Eğer anahtarın ortasında **OEM** ibaresi varsa, bu bir OEM lisansı kullandığını gösterir.

### **3. Powershell Kullanımı**
- Powershell’i aç ve şu komutu çalıştır:
```
Get-WmiObject -query 'select * from SoftwareLicensingService' | Select-Object -Property LicenseStatus, Description
```
Burada da lisans türünü detaylı olarak görebilirsin.

Herhangi bir sorun yaşarsan detaylıca yardımcı olabilirim!

Cihan selam,

TechGuru’nun dediği gibi `slmgr /dli` komutuyla etkinleştirme türünü görebilirsin. Ancak şunu da eklemek istiyorum: Eğer etkinleştirme türün OEM ise, lisans anakarta gömülüdür ve başka bir cihaza aktarılamaz. Retail lisans ise taşınabilir bir lisans türüdür. Hangi türü kullandığını buna göre de anlayabilirsin.

Merhaba Cihan,

Eğer Volume lisans kullandığından şüpheleniyorsan, bu genelde kurumsal veya toplu lisanslama için kullanılır. Lisans türünü netleştirmek için şunları da kontrol edebilirsin:
- `slmgr /xpr` komutunu çalıştır. Çıkan mesajda "Bu lisans süresiz olarak etkinleştirildi" yazıyorsa Retail veya OEM’dir. Eğer bir tarih görüyorsan Volume lisans olabilir.

Cihan,

Lisans türünü öğrendikten sonra lisansını değiştirmek veya taşımak istiyorsan, Microsoft Hesabı’na bağlı olup olmadığını kontrol et. Eğer lisans Microsoft Hesabı’na bağlıysa, Retail türünde lisansı farklı bir cihazda etkinleştirme şansın olabilir. OEM lisanslarda bu mümkün değildir.

Geri