Windows 10 Desteği Bitiyor mu?

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 10 kullanıcısıyım ve son zamanlarda Windows 10 desteğinin sona ereceği ile ilgili haberler duyuyorum. Bu durum gerçekten doğru mu? Eğer doğruysa, Windows 10'dan Windows 11'e geçiş yapmak zorunda mıyız, yoksa başka bir alternatif var mı? Ayrıca, destek bitişinin bilgisayar güvenliği açısından nasıl bir etkisi olur? Bu konuda bilgisi olanların yorumlarını bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler!

Evet, Microsoft Windows 10 desteğini resmi olarak 14 Ekim 2025'te sonlandıracağını açıkladı. Bu tarih sonrası güvenlik güncellemeleri almayacağı için, özellikle güvenlik açısından Windows 11'e geçmek mantıklı olabilir.

Windows 10'da kalmaya devam ederseniz, destek bittikten sonra güvenlik riskleri artabilir. Ancak iyi bir antivirüs programı kullanarak ve dikkatli bir şekilde internette gezinerek bu riskleri bir süre daha azaltabilirsiniz.

Ben Windows 11'e geçtim ve performans konusunda olumlu bir değişiklik gördüm. Ancak bazı eski uygulamalarla uyumluluk sorunları yaşayabilirsiniz. Geçmeden önce uyumluluğu kontrol etmenizi öneririm.

Windows 10, destek bitiminden sonra da çalışmaya devam edecek, ancak güncellemeler almayacağı için zamanla daha savunmasız hale gelecektir. Eğer bilgisayarınız Windows 11'i destekliyorsa, geçiş yapmayı düşünebilirsiniz.

Destek bitiş tarihi güvenlik açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Eğer Windows 11'e geçiş yapamıyorsanız, Linux gibi alternatif işletim sistemlerini de düşünebilirsiniz. Üstelik bu sistemler genelde ücretsizdir.

Bilgisayarınız eskiyse ve Windows 11'e uygun değilse, temiz bir kurulum yaparak performansı artırabilir ve bir süre daha Windows 10 kullanabilirsiniz. Ancak uzun vadede bir yükseltme şart gibi görünüyor.

Windows 11'e geçmeden önce donanım gereksinimlerini kontrol ettiğinizden emin olun. Eğer sisteminiz desteklemiyorsa, yeni bir cihaz almayı da düşünebilirsiniz.

Destek bitimi, güvenlik yamalarının sona ermesi demek. Bu nedenle özellikle iş amaçlı kullananlar için Windows 11'e geçmek daha mantıklı olacaktır. Ancak günlük kullanım için Windows 10 bir süre daha idare edebilir.

Windows 10 kullanıcılarının çoğu, donanım gereksinimleri nedeniyle Windows 11'e geçmekte zorlanabilir. Eğer bu durumda olanlardansanız, Linux Mint gibi kullanımı kolay bir alternatif değerlendirebilirsiniz.

Destek bitimi sonrası cihazınızın daha savunmasız hale geleceği doğru. Eğer yükseltme düşünüyorsanız, şu an Windows 11 ücretsiz bir yükseltme sunduğu için değerlendirmekte fayda var.

Windows 11'e geçiş konusunda kararsızsanız, sanal bir makine üzerinde deneyip nasıl çalıştığını görebilirsiniz. Böylece doğrudan yükseltmeden önce deneme şansınız olur.

Destek sona erdiğinde bile Windows 10 kullanabilirsiniz, ancak güvenlik için harici araçlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Uzun vadede Windows 11 veya başka bir alternatif daha güvenli olacaktır.

Geri