Windows 11 24H2 Fps 144 Sınırlama Sorunu

Enes

Administrator
Yönetici
Windows 11 24H2 sürümüne geçiş yaptıktan sonra birçok oyun oynarken FPS'in 144'te sınırlı kaldığını fark ettim. Bu sorun, özellikle G-Sync ve V-Sync ayarlarında bir değişiklik yapılmamış olmasına rağmen ortaya çıkıyor. Ekran kartı sürücüleri güncel olmasına rağmen neden böyle bir sınırlama yaşanıyor olabilir? Bu sorunu yaşayan ve çözüm bulan varsa, detaylı olarak açıklayabilir mi? Ayrıca, geçici bir çözüm ya da alternatif ayar önerileri olan kullanıcıların paylaşımlarını bekliyorum.

Çözüm
Bu sorunu çözmek için bir dizi ayar denedim. Öncelikle, Windows'un grafik ayarlarından oyununuzu 'Yüksek Performans' modunda çalışacak şekilde ayarlayın. Ardından, ekran kartı sürücüsünü temiz bir şekilde yeniden kurmayı deneyin. Benim sorunum bu şekilde çözüldü.
Bu sorun genellikle NVIDIA denetim masasındaki 'Maksimum Kare Hızı' ayarından kaynaklanıyor olabilir. Lütfen bu ayarın kapalı olup olmadığını kontrol edin. NVIDIA Denetim Masası > 3D Ayarlarının Yönetilmesi > Maksimum Kare Hızı seçeneğine giderek 'Kapalı' yapmayı deneyin.

Benzer bir sorunla karşılaşmıştım. Çözüm olarak oyun içi V-Sync ayarını devre dışı bırakıp, yalnızca G-Sync'i etkinleştirdim. Ayrıca monitörünüzün yenileme hızının 144 Hz'e sabitlendiğinden emin olun.

Bu sorunu çözmek için bir dizi ayar denedim. Öncelikle, Windows'un grafik ayarlarından oyununuzu 'Yüksek Performans' modunda çalışacak şekilde ayarlayın. Ardından, ekran kartı sürücüsünü temiz bir şekilde yeniden kurmayı deneyin. Benim sorunum bu şekilde çözüldü.

Çözüm
Emre'nin çözümüne ek olarak, Windows'un enerji planını 'Yüksek Performans' olarak ayarlamanız da faydalı olabilir. Ayrıca, oyunun tam ekran modunda çalışıp çalışmadığını kontrol edin, çünkü pencere modunda FPS sınırlamaları daha sık yaşanıyor.

NVIDIA ya da AMD sürücülerinin kontrol panelinde, monitörünüzün yenileme hızının manuel olarak yanlış bir şekilde ayarlandığını gördüğüm durumlar oldu. Bunu kontrol etmeyi unutmayın.

Ayrıca, oyunlarda FPS'i etkileyen Overlay programlarını (örneğin, Discord, GeForce Experience) devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Bu programlar arka planda çalışırken FPS düşüşlerine neden olabiliyor.

144 FPS sınırlaması, özellikle eski oyunlarda veya optimizasyonu zayıf olan oyunlarda daha sık karşılaşılan bir durum. Oyun içi ayarları minimuma çekerek test edebilir ve farkı görebilirsiniz.

G-Sync uyumluluğu olmayan monitörlerde bu tür bir sorun daha sık görülebilir. Eğer monitörünüz G-Sync desteklemiyorsa V-Sync kullanmayı deneyin.

144 Hz'in üzerindeki FPS'yi görmek istiyorsanız, oyun ayarlarında FPS sınırlama seçeneği olup olmadığını kontrol edin ve sınırlamayı kaldırın. Ayrıca, monitörünüzün sürücüsünün doğru kurulduğundan emin olun.

Windows güncellemelerinden sonra, bazen varsayılan ayarların değiştiği görülüyor. Görev çubuğundaki performans izleme araçlarından FPS değerlerini kontrol edin ve ayarları yeniden yapılandırın.

Eğer sorununuzu çözemezseniz, farklı bir Windows kullanıcı hesabında test yaparak ayarların etkisini analiz edebilirsiniz. Özellikle grafik ayarlarının yeni hesapta farklı çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

144 FPS sınırlaması bazen oyun motorunun kendisinden kaynaklanıyor. Oynadığınız oyunların forumlarında bu sorunun çözümüne yönelik ipuçları bulabilirsiniz.

Donanımsal bir sorun olmadığından emin olmak için başka bir monitörde test yapmayı deneyin. Monitörünüzün desteklediği yenileme hızlarını kontrol edin.

Yeni Konular

Geri