Windows 11 Geç Açılmaya Başladı

Emre

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar, birkaç haftadır bilgisayarımı açarken Windows 11'in normalden çok daha uzun sürdüğünü fark ettim. Başlangıçta bu durum çok nadirdi ancak artık neredeyse her açılışta karşılaşıyorum. Windows logosu ekranda uzun süre kalıyor ve masaüstüne geçiş bir hayli yavaş oluyor.

Bilgisayar özelliklerim gayet yeterli (16 GB RAM, SSD disk, i7 işlemci). Başlangıçta çalışan uygulamaları kontrol ettim ve gereksiz olanları devre dışı bıraktım ama pek bir değişiklik olmadı. Güncellemeler de tam olarak yüklü. Bir arkadaşım "başlangıçta çalışan hizmetlerden kaynaklı olabilir" dedi, ama hangilerinin güvenli bir şekilde devre dışı bırakılabileceğinden emin değilim.

Benzer bir sorun yaşayan veya bu konuda bilgi sahibi olan varsa önerilerini bekliyorum. Özellikle performansı nasıl artırabileceğim ve bu sorunu nasıl çözebileceğim konusunda yardımınıza ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler!

Merhaba Emre, bu durum genellikle arka planda çalışan gereksiz hizmetler veya sürücü sorunlarından kaynaklanabilir. Görev Yöneticisi'ni açarak başlangıçta çalışan uygulamaları kontrol ettiğini söylemişsin, bu iyi bir başlangıç. Ancak "Hizmetler" sekmesindeki gereksiz hizmetleri de kontrol etmeni öneririm. Bunun yanı sıra, "sfc /scannow" komutunu kullanarak sistem dosyalarını taratmayı deneyebilirsin.

Selam Emre, Windows 11'in geç açılma sorunu bazen güncellemelerden sonra ortaya çıkabiliyor. Güncelleme geçmişini kontrol edip, herhangi bir başarısız güncelleme olup olmadığını görebilirsin. Ayrıca BIOS'u güncelleyip güncelleyemeyeceğini kontrol et. Bazı anakart üreticileri performansı artıracak güncellemeler sunabiliyor.

Merhaba, SSD kullandığını belirtmişsin ama SSD'nin sağlık durumunu kontrol ettin mi? CrystalDiskInfo gibi araçlarla SSD'nin performansını ve durumunu kontrol etmeni öneririm. Eğer sorun SSD'den kaynaklanıyorsa, bu araç sana detaylı bilgi verir. Ayrıca, "Hızlı Başlat" seçeneğini kapatıp tekrar denemeni tavsiye ederim.

Emre selam, sistem açılış hızını etkileyen bir diğer faktör de antivirüs yazılımları olabilir. Kullanıyorsan, başlangıçta çok fazla yük bindiren bir antivirüs yazılımı çalışıyor olabilir. Test için antivirüsü geçici olarak devre dışı bırakıp yeniden başlatmayı dene. Ayrıca, CCleaner gibi araçlarla başlangıç programlarını daha detaylı yönetebilirsin.

Merhaba, Windows 11'in geç açılma sorununda genellikle "Windows Güncellemeleri" klasöründe birikmiş dosyalar sorun yaratabiliyor. "Disk Temizleme" aracını kullanarak gereksiz dosyaları temizlemeni öneririm. Özellikle sistem dosyalarını seçerek temizlik yapmayı unutma. Bu işlem bazen performansı ciddi şekilde artırabiliyor.

Emre merhaba, benzer bir sorun yaşadığımda BIOS'taki "Secure Boot" ve "Fast Boot" ayarlarını kontrol ederek çözüm bulmuştum. Anakartın modeline göre değişiklik gösterebilir ama bu ayarları bir kontrol etmeni öneririm. Performansı olumlu etkileyebilir.

Merhaba, Windows 11'de bazen "Windows Defender"'ın açılış sırasında aşırı kaynak tüketmesi soruna neden olabiliyor. Defender'ın real-time protection özelliğini geçici olarak kapatıp tekrar başlatmayı deneyebilirsin. Ayrıca, sistemde zararlı yazılım taraması yapmak iyi bir fikir olabilir.

Selamlar, benim önerim "Hızlı Başlat" (Fast Startup) özelliğini kapatman. Bu ayar bazen SSD'lerde bile sorun çıkarabiliyor. Bunun için "Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç Düğmelerinin Yapacaklarını Seçin" kısmından ilgili ayarı bulup devre dışı bırakabilirsin.

Merhaba, "msconfig" aracını kullanarak başlangıçta çalışan tüm hizmetleri kontrol edebilirsin. Özellikle "Microsoft hizmetlerini gizle" seçeneğini işaretledikten sonra gereksiz hizmetleri devre dışı bırakmak işe yarayabilir. Ayrıca, disk birleştirme ve optimizasyon işlemini de yapmayı unutma.

Merhaba, "Temiz Başlangıç" yöntemi ile sorunu teşhis etmeyi deneyebilirsin. Bu, tüm üçüncü parti hizmetleri kapatarak sistemin daha hızlı açılıp açılmadığını görmene olanak tanır. Eğer temiz başlangıçta sorun çözülüyorsa, üçüncü parti yazılımlardan biri bu duruma neden oluyor olabilir.

Emre selam, sistemin yavaş açılmasının bir diğer nedeni grafik sürücüsü güncellemeleri olabilir. Ekran kartının sürücüsünü en son sürüme güncelledin mi? Eğer değilse, NVIDIA veya AMD'nin resmi sitesinden indirip kurmanı tavsiye ederim.

Merhaba, arka planda çalışan "OneDrive" gibi bulut hizmetleri bazen açılışı yavaşlatabiliyor. Eğer kullanmıyorsan, OneDrive'ı devre dışı bırakmayı dene. Ayrıca, açılış sırasında otomatik olarak senkronizasyon yapan diğer yazılımlara da dikkat et.

Geri