Windows 11 Gelişmiş Ses Ayarlarında 'Geliştirmeler' Sekmesi Neden Yok?

Muzo

GadgetEfsanesi
Selamlar arkadaşlar,

Windows 11 kullanıyorum ve ses kartı ayarlarını yapılandırmak isterken fark ettim ki, Gelişmiş Ses Ayarları içinde "Geliştirmeler" (Enhancements) sekmesi tamamen yok. Daha önceki sürümlerde burada Bass Boost, Virtual Surround gibi ayarlar oluyordu. Şimdi ise sadece Genel ve Sürücü bilgileri var.

Bu durumu yaşayan var mı? Kimi kaynaklar sürücüye bağlı olduğunu söylüyor, kimileri Windows 11’in bazı yapılandırmalarında bu özelliği tamamen kaldırdığını iddia ediyor.

Sizce bu bir hata mı, yoksa artık bu ayarlar varsayılan olarak devre dışı mı geliyor? Sürücü, Realtek ama en güncel versiyon yüklü. Alternatif yazılımlar mı kullanmak gerekir artık? Yorumlarınızı ve tecrübelerinizi bekliyorum.

Bu tamamen sürücüye bağlı. Realtek UAD sürümleri (Modern Driver) ile birlikte Enhancements sekmesi artık çoğu zaman gelmiyor. Bunun yerine OEM yazılımı kullanılıyor.

Aynı durumu yaşadım. Windows'un kendi yüklediği sürücüde o sekme yoktu ama anakart üreticisinin sitesinden indirince göründü.

Windows 11 bazı ses ayarlarını minimalist hale getirdi. Geliştirmeler sekmesi sistem genelinde kaldırılmadı ama bazı konfigürasyonlarda gözükmüyor.

Realtek Audio Console uygulamasını Microsoft Store’dan indir, bazı gelişmiş ayarlar oraya taşındı. Enhancements orada aktif olabilir.

Eğer OEM sürüm değilse ve sadece temel sürücü varsa, bu sekmeler eksik olur. Asus, MSI gibi markaların ses yazılımlarında bu özellikler ayrı veriliyor.

Dolby ya da DTS yüklüyse bazı ses geliştirmeleri devre dışı kalabiliyor çünkü sürücüler çakışabiliyor. Kontrol etmeni öneririm.

Ben Nahimic ses yazılımını kaldırdıktan sonra Enhancements sekmesi geri geldi. Ek yazılımlar bazen sistemi sınırlıyor.

Bazı Windows güncellemeleri sonrası bu sekme geçici olarak kaybolabiliyor. Eski bir restore point varsa denemeye değer.

Realtek High Definition Audio (HDA) sürümünü yüklediğinde o sekme geliyor. UAD sürümünde maalesef çoğu ayar yok.

Ben benzer bir sorunu Sound Blaster uygulamasıyla çözmüştüm. Harici uygulamalar daha detaylı kontrol sunabiliyor.

UAD sürümünde sistem daha temiz ama bu tür gelişmiş ayarlar kayboluyor. Eğer bu özellikler önemliyse HDA kullanmak şart.

Realtek Audio Console’un yüklü olması gerekiyor. Bazen Windows sadece temel sürücüyü kuruyor ama uygulamayı pas geçiyor.

Bende de yoktu ama Driver Booster ile ses sürücüsünü güncelleyince tekrar geldi. Güncel gibi görünen sürücüler bazen eski kalabiliyor.

Enhancements yoksa, Equalizer APO gibi üçüncü parti çözümlerle bu ayarları geri getirebilirsin. Sistem kaynaklı değil, yazılım kaynaklı.

Ben HDA sürücüsünü manuel olarak kurup Realtek Audio Console'u yükleyince o ayarlar geri geldi. Sistemden değil, tamamen yazılımsal.

Geri