Windows 11 Güncelleme Sonrası 6-10 GB Üstü Oyun İndirirken Mavi Ekran Sorunu

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar, birkaç gün önce Windows 11 güncellemesini yaptım. Ancak, güncellemeden sonra 6-10 GB üzeri oyunları (hem Epic Games hem de Steam üzerinden) indirirken sürekli mavi ekran hatası almaya başladım. Hatada genelde "MEMORY_MANAGEMENT" veya "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" gibi uyarılar görünüyor. Donanım testleri yaptım ve RAM ya da SSD gibi parçalarda bir sorun göremedim. Sistemim şu şekilde: Ryzen 5 3600, 16GB RAM, NVMe SSD ve RTX 3060 ekran kartı. Sürücüler güncel. Daha önce böyle bir sorun yaşayan var mı? Çözüm önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler!

Merhaba Cenqiz, bu tür hatalar genellikle sürücü uyumsuzluklarından kaynaklanabiliyor. Özellikle anakart BIOS'unu güncellemeyi denedin mi? Windows 11, bazı eski BIOS sürümleriyle çakışma yapabiliyor. Ayrıca SSD'ni farklı bir yuva veya kabloyla test etmek de işe yarayabilir.

Bende de benzer bir sorun vardı. Çözüm olarak Windows'un bellek tanılama aracını çalıştırdım ve RAM'lerde bir hata buldum. Her ne kadar fiziksel sorun yok gibi görünse de Windows 11, bazı RAM modülleriyle sorun yaşayabiliyor. RAM hızlarını BIOS'tan biraz düşürüp tekrar deneyebilirsin.

Selam, sorun indirme sırasında yoğun CPU ve disk kullanımından kaynaklanıyor olabilir. Görev yöneticisini açarak CPU ve disk kullanımını kontrol ettin mi? Eğer aşırı yüklenme varsa, indirme sırasında antivirüs yazılımını geçici olarak kapatmayı deneyebilirsin. Windows Defender dahi bazen böyle sorunlara yol açabiliyor.

Merhaba, sorun yaşadığın sırada herhangi bir güç tasarrufu modu açık mı? Windows 11 güncellemesi sonrası bazı sistemlerde yüksek performans modunun devre dışı kaldığını gördüm. Güç seçeneklerini kontrol edip 'Yüksek Performans' modunu etkinleştirmeni öneririm.

Merhaba, mavi ekran hataları genellikle sürücülerle ilgili olsa da bazen disk veya bellek test araçları her şeyi yakalayamayabiliyor. CrystalDiskInfo ile SSD'nin sağlığını detaylı bir şekilde kontrol etmeni öneririm. Ayrıca, SSD firmware güncellemesi yapıp denedin mi?

Cenqiz, Steam ve Epic Games indirmelerinde hız optimizasyonu yapan üçüncü parti uygulamalar kullanıyorsan, bunlar da soruna neden olabilir. Bu tür uygulamaları devre dışı bırakarak tekrar dener misin?

Böyle bir durumla karşılaştığında, indirme işlemi sırasında arka planda çalışan uygulamaları da kontrol et. Özellikle RGB kontrol yazılımları veya donanım izleme araçları (örneğin MSI Afterburner gibi) bazen beklenmedik çakışmalara neden olabiliyor.

Benzer bir sorun yaşayan bir arkadaşım, Windows 11 temiz kurulum yaptıktan sonra bu sorundan kurtuldu. Güncelleme sonrası kalıntılar bazen bu tür hatalara yol açabiliyor. Sistemini yedekleyip temiz bir kurulum yapmayı düşünebilirsin.

Kendi deneyimime göre, Windows 11 güncellemeleri sonrasında bazı ağ sürücüleri düzgün çalışmayabiliyor. Ethernet veya Wi-Fi sürücünü güncellemeyi denedin mi? Realtek gibi bazı yonga setleri, eski sürücülerle uyumsuzluk gösterebiliyor.

Bir başka ihtimal, Windows 11'deki hızlı başlangıç özelliği (Fast Startup). Bu özellik bazen sistem kaynaklarıyla çakışıyor. Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç Düğmelerinin Yapacaklarını Seçin kısmından hızlı başlatmayı devre dışı bırakıp tekrar deneyebilirsin.

Cenqiz, tam olarak aynı olmasa da, benzer bir mavi ekran hatası Windows 11’in APM (Advanced Power Management) ayarlarıyla ilgili bir sorun nedeniyle karşıma çıkmıştı. BIOS’tan APM ayarlarını kapatıp denemenin bir zararı olmaz.

Eğer hala çözüm bulamadıysan, donanım sürücülerini kaldırıp yeniden yüklemeyi dene. Örneğin, NVIDIA sürücüsünü DDU (Display Driver Uninstaller) kullanarak temiz bir şekilde kaldırdıktan sonra tekrar yüklemek işe yarayabilir.

Geri