Windows 11 M.2 SSD Kurulum Sorunu (Boot Olmuyor)

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Yeni bir M.2 SSD aldım ve Windows 11’i bu diske kurmak istiyorum. Ancak kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayar açılmıyor ve "Boot Device Not Found" hatası alıyorum. BIOS'ta M.2 SSD’yi görebiliyorum ama boot seçeneklerinde görünmüyor.

Bu sorunu çözmek için neler yapabilirim? Adım adım yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler!

Merhaba Cenqiz,

Bu sorun genellikle BIOS ayarlarından veya disk biçimlendirmesinden kaynaklanır. İşte çözüm için adımlar:

1. **BIOS Ayarlarını Kontrol Et:**
- BIOS’a gir (Genelde F2, Del veya F12 tuşuyla).
- Boot Mode’un "UEFI" olarak ayarlandığından emin ol.
- Legacy Boot modunun kapalı olduğundan emin ol.

2. **Disk Biçimlendirmesi:**
- Windows kurulum USB’sini takarak kurulum ekranına gel.
- Disk Seçimi ekranında, M.2 SSD’yi seçip "Sil" butonuna tıkla.
- Disk GPT olarak biçimlendirilmediyse, `Shift + F10` ile Komut İstemine gir ve şu komutları çalıştır:
```
diskpart
list disk
select disk X (X, M.2 SSD’nin disk numarasıdır)
clean
convert gpt
exit
```
- Ardından kuruluma devam et.

3. **Windows Boot Manager’ı Kontrol Et:**
- Kurulum tamamlandıktan sonra BIOS’ta "Windows Boot Manager" olarak M.2 SSD’nin görünmesi gerekiyor. Eğer görünmüyorsa, yeniden kurulum yapmayı deneyebilirsin.

Sorun devam ederse daha fazla detay paylaşabilirsin.

Selam Cenqiz,

TechGuru’nun anlattıklarına ek olarak, şunları da kontrol edebilirsin:

- **Secure Boot Ayarı:** BIOS’ta "Secure Boot" açık olmalı. Eğer kapalıysa, Windows 11 doğru şekilde başlatılamayabilir.
- **CSM Modu:** CSM (Compatibility Support Module) özelliğini kapatarak sadece UEFI modunda çalıştırmayı dene.

Eğer anakartın destekliyorsa, "NVMe SSD" ayarlarını da kontrol et. Bazı anakartlarda bu ayar kapalı olabilir.

Merhaba Cenqiz,

Eğer kurulum USB’sini doğru şekilde hazırlamadıysan da bu tür bir sorun yaşanabilir. Rufus veya benzeri bir araçla:
- ISO dosyasını indir.
- "UEFI (GPT)" modunda bir boot USB oluştur.

Ayrıca, M.2 SSD’yi başka bir cihazda test etme imkanın varsa orada da deneyebilirsin. Bu şekilde sorunun SSD kaynaklı mı yoksa anakart/BIOS ayarlarından mı olduğunu anlayabilirsin.

Cenqiz selam,

Benzer bir sorun yaşadım ve şu şekilde çözdüm:

1. M.2 SSD’nin doğru slota takıldığından ve anakart tarafından desteklendiğinden emin oldum.
2. BIOS’ta "Storage Configuration" bölümüne girip M.2 SSD’nin NVMe modunda çalıştığını kontrol ettim.
3. Kurulum sırasında diğer tüm diskleri geçici olarak çıkardım. Bu, Windows’un yanlış bir diske boot dosyası yazmasını önledi.

Umarım bu öneriler işine yarar!

Geri