Windows 11 Performans Sorunları: Neden Bilgisayarım Yavaşladı?

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11'e geçiş yaptıktan sonra bilgisayarımda belirgin bir yavaşlama fark ettim. Özellikle çoklu görev yaparken (örneğin tarayıcıda birkaç sekme açıkken bir yandan Zoom kullanmak) sistem ciddi anlamda donuyor. Donanımım gayet yeterli (Intel i5 işlemci, 16GB RAM, SSD disk) ancak performans eskisine göre çok düştü. Driver güncellemelerini ve sistem ayarlarını kontrol ettim, ancak sorun devam ediyor.

Bu konuda benzer sorun yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim!

Merhaba Casper,

Anlattıklarını göz önünde bulundurursak, sorunun kaynaklarından biri Windows 11'in bazı eski driver'larla uyumluluk sorunları olabilir. Özellikle grafik kartı driver'ını üreticinin sitesinden manuel olarak güncellemeyi denedin mi? Windows Update her zaman en güncel driver'ı sağlamayabilir. Ayrıca, arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmayı da deneyebilirsin. Görev Yöneticisi'ni kontrol ederek, en çok kaynak tüketen programları belirleyebilirsin.

Ben de benzer bir sorun yaşamıştım ve çözüm olarak sanal bellek (page file) ayarlarını manuel olarak optimize etmiştim. Windows 11 bazen bu ayarları otomatik yaparken yanlış tahmin edebiliyor. Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Performans > Gelişmiş sekmesinden bunu kontrol edebilirsin. Ayrıca, SSD'nin doluluk oranını da gözden geçir, disk dolduysa performans düşebilir.

Casper merhaba,

Bir diğer olası neden de TPM 2.0 veya Secure Boot ayarlarının düzgün çalışmıyor olması olabilir. Bu ayarlar BIOS'ta açık olduğundan emin misin? Çünkü Windows 11 bu özellikler üzerine optimize edildiğinden, BIOS'ta bir sorun varsa performans düşüşleri yaşanabiliyor. Eğer BIOS ayarlarında bir değişiklik yapmadıysan, güncellemeleri kontrol etmeni öneririm. Anakart üreticisinin sitesinden en son BIOS güncellemesini indirip yüklemen faydalı olabilir.

Geri