Windows 11 Pro Dosya Gezgini Yüksek RAM Kullanımı Sorunu

TechGuru

Administrator
Yönetici
Merhaba, Windows 11 Pro kullanıyorum ve özellikle dosya gezginini (Explorer) kullanırken RAM kullanımının çok hızlı bir şekilde arttığını fark ettim. Örneğin, büyük klasörlerde gezinti yaparken veya çoklu dosya işlemleri sırasında RAM kullanımım %80-90’lara kadar çıkabiliyor. Bu durum diğer uygulamaların performansını da etkiliyor. Sistemimde 16GB RAM var ve diğer yazılımlarda böyle bir sorun yaşamıyorum. Dosya gezginini optimize etmenin bir yolu var mı? Çözüm önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler!

Merhaba TechGuru, dosya gezgininde yüksek RAM kullanımının bir nedeni önbellek dosyaları olabilir. Disk Temizleme aracıyla geçici dosyaları temizledikten sonra performansı tekrar kontrol edebilirsin. Ayrıca, üçüncü parti bir dosya yöneticisiyle test etmeyi denedin mi?

Selam, benzer bir sorunu çözmek için Dosya Gezgini geçmişini temizlemiştim. Bunun için Denetim Masası > Dosya Gezgini Seçenekleri > Temizle seçeneğini kullanabilirsin. Ayrıca, gezginin varsayılan açılış klasörünü "Bu Bilgisayar" olarak ayarlamak da faydalı olabilir.

Selamlar, üçüncü parti bir antivirüs veya güvenlik yazılımı kullanıyorsan, bu yazılımlar dosya gezginini yavaşlatabiliyor. Windows Defender dışındaki güvenlik yazılımlarını devre dışı bırakıp tekrar deneyebilirsin.

Merhaba, büyük klasörlerde yüksek RAM kullanımı sık karşılaşılan bir durum. Özellikle içeriği önizleyen "Önizleme Bölmesi" açıksa, bu durum RAM tüketimini artırabilir. Görünüm sekmesinden Önizleme Bölmesini kapatarak bir test yapmayı öneririm.

TechGuru, sistemindeki grafik sürücüsünün güncel olduğundan emin misin? Özellikle NVIDIA veya AMD kullanıcıları için eski sürücüler, Dosya Gezgini'nde performans sorunlarına neden olabiliyor. Sürücüyü güncellemek işe yarayabilir.

Selamlar, Dosya Gezgini'nde yükselebilen RAM kullanımı bazen indeksleme işlemleriyle bağlantılı olabiliyor. Denetim Masası > Dizin Oluşturma Seçenekleri kısmından indeksleme ayarlarını kontrol edip gereksiz yolları kaldırmayı deneyebilirsin.

TechGuru, sistemindeki bellek kullanımını daha iyi takip etmek için RAMMap gibi bir araç kullanmanı öneririm. Bu tür yazılımlar, hangi işlemin ne kadar RAM kullandığını detaylı bir şekilde gösterir.

Eğer üçüncü parti bir tema veya görsel efekt uygulaması kullanıyorsan, bu durum performans sorunlarına yol açabilir. Windows'un varsayılan temasına geri dönerek tekrar kontrol edebilirsin.

Dosya Gezgini'nin yüksek RAM kullanımı bazen yüklenen eklentilerden kaynaklanıyor. Özellikle WinRAR veya benzeri yazılımların eklentilerini devre dışı bırakmayı deneyebilirsin.

Deneyimlerime göre, Windows güncellemelerinden sonra böyle sorunlar artabiliyor. Sisteminde en son güncellemelerin yüklü olduğundan emin ol. Gerekirse Windows Update geçmişinden sorunlu güncellemeyi kaldırabilirsin.

TechGuru, bir başka önerim ise Dosya Gezgini'ni sıfırlamak. Görev Yöneticisi'nden Dosya Gezgini'ni sonlandırıp yeniden başlatmayı denedin mi? Çoğu zaman bu basit yöntem işe yarayabiliyor.

Eğer RAM kullanımı anormal derecede yükseliyorsa, bir bellek tanılama testi yapmanı öneririm. Windows'un yerleşik Bellek Tanılama Aracı ile RAM'de bir hata olup olmadığını kontrol edebilirsin.

Geri