Windows 11 Sürücüde Program Olmamasına Rağmen Dolu Gösterme Sorunu

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11 kullanıyorum ve depolama alanı yönetiminde bir gariplik fark ettim. Sürücümde büyük uygulamalar veya dosyalar olmamasına rağmen, sürücü dolu görünüyor. Ekte bu durumu gösteren iki ekran görüntüsü paylaştım:

• İlk ekran görüntüsünde depolama kullanım detaylarını görebilirsiniz.
  • İkinci ekran görüntüsü ise yüklü uygulamalar listesi. Boyutları oldukça düşük ve büyük bir yer kaplayan uygulama yok gibi görünüyor.

Bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir ve çözümü için neler yapabilirim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler!

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-01-04 165541.webp
    Ekran görüntüsü 2025-01-04 165541.webp
    28 KB · Görüntüleme: 0
  • Ekran görüntüsü 2025-01-04 165550.webp
    Ekran görüntüsü 2025-01-04 165550.webp
    29.3 KB · Görüntüleme: 0
Çözüm
Windows'ta "Storage Sense" özelliğini etkinleştirerek gereksiz dosyaların otomatik olarak temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, uygulama boyutlarının doğru raporlanmadığını düşünüyorsanız, üçüncü parti bir disk analiz aracı kullanabilirsiniz.
Bu sorun genellikle "Diğer" kategorisindeki büyük dosyalar nedeniyle oluşur. Windows'un depolama ayarlarında "Geçici Dosyalar" ve "Sistem ve Ayrılan" alanlarını temizlemeyi deneyebilirsiniz.

Görünüşe göre sürücünüzde sistem geri yükleme noktaları veya eski güncelleme dosyaları olabilir. Depolama ayarlarından "Eski Windows Kurulum Dosyalarını" temizlemeyi deneyin.

Eğer SSD kullanıyorsanız, üreticinin sağladığı bir yönetim yazılımı ile sağlık durumu ve doluluk oranını kontrol edin. Bazen firmware sorunları yanlış raporlamalara yol açabilir.

Sürücünüzde sanal bellek (pagefile.sys) ve hazırda bekletme dosyaları (hiberfil.sys) fazla yer kaplıyor olabilir. Bu dosyaların boyutunu kontrol edin ve gerekirse devre dışı bırakmayı düşünün.

Windows'ta "Storage Sense" özelliğini etkinleştirerek gereksiz dosyaların otomatik olarak temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, uygulama boyutlarının doğru raporlanmadığını düşünüyorsanız, üçüncü parti bir disk analiz aracı kullanabilirsiniz.

Çözüm
Sürücünüzde yedekleme dosyalarının olup olmadığını kontrol edin. Bazı yedekleme yazılımları görünmez klasörlerde büyük yer kaplayabiliyor.

Geri