Windows 11'de Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu Nasıl Özelleştirilir?

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamanda bilgisayarımı Windows 11'e yükselttim. Genel olarak memnun olsam da Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu'nun eskiye göre oldukça farklı olduğunu fark ettim. Özellikle Görev Çubuğu'nda uygulama simgelerini sola hizalamak ya da Başlat Menüsü'ndeki sabitlenmiş uygulamaları düzenlemek istiyorum. Ayrıca, Görev Çubuğu'na sık kullandığım araçları eklemek veya gereksiz simgeleri kaldırmak gibi özelleştirmeler yapmak istiyorum.

Bu konuda tecrübeli olanlar ya da öneriler sunabilecek kişiler varsa tavsiyelerinizi bekliyorum. Ayrıca, üçüncü parti yazılımlar kullanmadan bu tür özelleştirmeleri yapmak mümkün mü? Yoksa daha fazla seçenek için ek araçlar mı yüklemem gerekiyor? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler!

Merhaba Enes,

Windows 11'de Görev Çubuğu simgelerini sola hizalamak oldukça kolay. Bunun için:
1. Masaüstüne sağ tıklayıp 'Görev Çubuğu ayarları'nı seç.
2. Açılan menüde 'Görev Çubuğu davranışları' sekmesine git.
3. 'Görev Çubuğu hizalaması' kısmında 'Sol' seçeneğini işaretle.

Başlat Menüsü'ndeki sabitlenmiş uygulamaları düzenlemek içinse sadece uygulamanın üzerine sağ tıklayıp 'Başlangıçtan kaldır' diyebilirsin ya da sürükle bırak yöntemiyle sıralamalarını değiştirebilirsin. Bu işlemler tamamen üçüncü parti yazılım gerektirmiyor. Umarım faydalı olur!

Selamlar,

Ben de benzer bir durumla karşılaştım. Eğer Görev Çubuğu'na ekstra araçlar eklemek veya fazla simgeleri kaldırmak istiyorsan:
- 'Görev Çubuğu köşe simgeleri' ve 'Görev Çubuğu köşe taşma menüsü' ayarlarını kullanabilirsin. Bu ayarları yine Görev Çubuğu ayarlarından yapabilirsin.
- İstediğin uygulamayı Görev Çubuğu'na eklemek için uygulamayı açtıktan sonra simgesine sağ tıklayıp 'Görev Çubuğuna sabitle' seçeneğini seç.

Eğer daha fazla özelleştirme istiyorsan, 'Start11' gibi üçüncü parti yazılımları da öneririm ama sistem ayarlarıyla oldukça fazla şeyi halledebilirsin.

Merhaba,

Windows 11'de bazı özellikler gerçekten eski sürümlere göre değişmiş durumda. Üçüncü parti yazılımlar kullanmak istemiyorsan, Windows'un kendi ayarları gayet yeterli olabilir. Özellikle 'Kişiselleştirme' sekmesinden temaları değiştirerek Görev Çubuğu'nun görünümünü de dolaylı yoldan değiştirebilirsin. Bunun yanında sabitlenmiş uygulamaları düzenlerken kategori bazlı gruplamalar yaparak daha düzenli bir Başlat Menüsü oluşturabilirsin. Umarım bu ipuçları işine yarar.

Benim önerim, Microsoft’un PowerToys isimli ücretsiz araç setini denemen. PowerToys, sistemin genel görünümünü daha esnek hale getirmek için çok faydalı bir araç. Ancak, bu araç özelleştirmelerin bazılarına direkt yardımcı olmasa da verimliliğini artırabilir.

Başlat Menüsü'ndeki uygulamaları gruplayarak bir düzen oluşturabilirsin. Örneğin, oyunları bir grup altında, iş uygulamalarını başka bir grup altında toplayabilirsin. Bunun için uygulamayı bir başka simgenin üzerine sürükle ve otomatik bir grup oluştur. Çok basit bir yöntem ama etkili!

Eğer tam anlamıyla eski Windows deneyimini istiyorsan, StartAllBack gibi üçüncü parti yazılımları öneririm. Klasik Windows 10 Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu'nu geri getiriyor. Ancak, güvenilir kaynaklardan indirdiğinden emin ol.

Ben de yakın zamanda Windows 11’e geçtim. Açıkçası ilk başta zorlandım ama zamanla alışıyorsun. Kendi deneyimimle, Görev Çubuğu ayarlarından 'Arama' ve 'Widget' simgelerini kaldırarak daha temiz bir görünüm elde ettim.

Merhaba Enes, Görev Çubuğu'nu özelleştirmek için üçüncü parti yazılımları denemeden önce sistemin kendi ayarlarını sonuna kadar kurcala derim. Özellikle Ayarlar > Kişiselleştirme > Görev Çubuğu sekmesini detaylıca incelemeni öneririm.

Bence en büyük fark Başlat Menüsü’nde. Özellikle yeni ‘önerilen’ kısmı oldukça yer kaplıyor. Bu alanı temizlemek için Ayarlar > Kişiselleştirme > Başlat kısmına gidip ‘Son eklenenleri göster’ seçeneğini kapatabilirsin.

Bir diğer ipucu: Eğer Görev Çubuğu şeffaf olsun istiyorsan, bu ayarı Kişiselleştirme altında bulabilirsin. Ekstra bir yazılım indirmeye gerek kalmıyor.

Kendi deneyimimden söyleyebilirim ki, düzenli bir Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu için sadece sık kullandığın uygulamaları sabitle. Fazla kalabalık görünümden kaçınarak daha verimli çalışabilirsin.

Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu'nun özelleştirilmesi gerçekten ilk başta zor gelebilir. Ancak Microsoft sürekli güncellemelerle yeni seçenekler sunuyor. Sistem güncellemelerini kontrol etmeyi unutma!

Geri