Windows 11'de Çözünürlük Değiştirememe Sorunu: Nedenleri ve Çözümleri

Mami

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11 kullanıyorum ve ekran çözünürlüğümü değiştirmek istediğimde seçenekler ya gri görünüyor ya da yalnızca tek bir çözünürlük seçeneği sunuluyor. Grafik sürücülerimi güncelledim, ama hala çözünürlük değiştirme seçeneği aktif değil.

Bu sorunun kaynağı ne olabilir? Grafik kartı sürücüleriyle mi alakalı, yoksa başka bir ayar mı etkiliyor? Yardımlarınızı ve çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler!

Merhaba, grafik kartınızın sürücüsünü doğrudan üreticinin web sitesinden indirip kurmayı denediniz mi? Bazen Windows Update sürücüleri tam destek sağlamıyor.

Bu sorun genelde yanlış yüklenmiş veya eksik sürücülerden kaynaklanır. Aygıt Yöneticisi'nde görüntü bağdaştırıcınızı kontrol edin ve 'Sürücüyü Güncelleştir' seçeneğini deneyin.

Eğer harici bir monitör kullanıyorsanız, monitörün çözünürlük desteğini kontrol edin. HDMI veya VGA kablonuzun hasarlı olup olmadığını da gözden geçirin.

Sorun çözülmezse, Windows 11'deki 'Gelişmiş Ekran Ayarları' bölümüne giderek varsayılan çözünürlüğü manuel olarak değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

DirectX Tanı Aracı'nı çalıştırarak (dxdiag) grafik kartı ile ilgili herhangi bir hata olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Donanım uyumsuzluğu da sorun yaratıyor olabilir.

Eğer üçüncü parti bir ekran yönetim yazılımı kullanıyorsanız, bu yazılımlar çözünürlük ayarlarını kilitleyebilir. Böyle bir program varsa devre dışı bırakmayı deneyin.

Benzer bir sorun yaşadım ve BIOS ayarlarından 'Integrated Graphics' özelliğini devre dışı bırakarak çözebildim. Deneyebilirsiniz.

Çözünürlük değiştirememe sorunu bazen monitörün desteklemediği bir yenileme hızı seçilmişse ortaya çıkar. Yenileme hızını kontrol edin.

Ekran kartı yazılımınız (örneğin Nvidia veya AMD) üzerinden çözünürlük ayarlarını kontrol ettiniz mi? Bu araçlar daha fazla seçenek sunabiliyor.

Windows 11'in güvenli modunda başlatarak çözünürlüğü değiştirmeyi deneyin. Bazen normal modda kilitli olan ayarlar burada açılabiliyor.

Denetim Masası > Görüntü > Ekran Çözünürlüğü yolunu kullanarak değişiklik yapmayı deneyin. Eğer seçenekler hala yoksa bir sistem geri yükleme yapmayı düşünebilirsiniz.

Yeni Konular

Geri