Windows 11'de Güvenli Önyükleme (Secure Boot) Nasıl Etkinleştirilir?

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11'e geçiş yapabilmek için Güvenli Önyükleme (Secure Boot) özelliğini etkinleştirmem gerektiğini öğrendim. Ancak BIOS/UEFI ayarlarında bu seçeneği bulup aktif hale getirme konusunda zorlanıyorum. Şu ana kadar yaptıklarım:

1. BIOS menüsüne girdim (DEL veya F2 tuşuyla).
2. Boot sekmesine baktım ama Güvenli Önyükleme ile ilgili bir ayar göremedim.
3. TPM 2.0'ı zaten etkinleştirdim.

Bu özelliği aktif hale getirmek için hangi adımları izlemem gerekiyor? BIOS menüsünde neyi kontrol etmeliyim? Daha önce bu işlemi yapmış olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

Secure Boot'u etkinleştirmek için BIOS'a girdikten sonra 'Boot' veya 'Security' sekmesine bakın. Genelde bu ayar bu sekmelerde yer alır. Eğer görünmüyorsa UEFI modunun etkinleştirilmiş olduğundan emin olun.

Secure Boot'u etkinleştirmeden önce, BIOS'taki 'CSM' (Compatibility Support Module) özelliğini devre dışı bırakmanız gerekebilir. CSM kapalı değilse Secure Boot çalışmaz.

Eğer ayarı bulamıyorsanız, BIOS'unuzu en son sürüme güncelleyerek yeniden kontrol edin. Eski BIOS sürümleri Secure Boot özelliğini göstermeyebilir.

Secure Boot etkinleştirmek için bazen varsayılan güvenlik anahtarlarını yüklemeniz gerekiyor. BIOS'ta bu seçeneği 'Install Default Secure Boot Keys' olarak bulabilirsiniz.

Sisteminizi UEFI modunda çalıştırdığınızdan emin olun. Legacy BIOS modunda Secure Boot çalışmaz. 'Boot Mode' ayarını kontrol edin.

BIOS'ta değişiklik yaptıktan sonra ayarları kaydetmeyi unutmayın. 'F10' tuşu genelde kaydet ve çık işlevi görür.

Secure Boot aktif edildikten sonra Windows 11 kurulumu sırasında sorun yaşamamak için yükleme medyanızın UEFI uyumlu olduğundan emin olun.

Eğer Secure Boot'u etkinleştirmenize rağmen hata alıyorsanız, BIOS'ta 'Fast Boot' özelliğini kapatıp tekrar deneyin. Bazen bu özellik çakışmaya neden olabilir.

Anakart kitapçığınızda Secure Boot'un nerede olduğunu kontrol edebilirsiniz. Her anakartın BIOS arayüzü farklı olduğu için yerleşimi değişiklik gösterebilir.

TPM 2.0'ın etkinleştirilmiş olması Secure Boot için ön koşuldur. 'Advanced > Trusted Computing' sekmesinden bu ayarı kontrol edin.

Secure Boot etkinleştirildiğinde eski işletim sistemleri önyükleme yapamayabilir. Eğer eski bir Windows sürümüne ihtiyacınız varsa bunu göz önünde bulundurun.

BIOS'ta yapılan değişikliklerden sonra sistem yeniden başlamazsa, CMOS sıfırlaması yaparak eski ayarlara dönmeyi deneyebilirsiniz.

Geri