Windows 11'de "openwith.exe" nedir?

Çakır

GadgetEfsanesi
Windows 11 kullanıcıları için "openwith.exe" bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu dosya tam olarak nedir? Ne işe yarar? Zararlı bir yazılım olabilir mi yoksa sistemin bir parçası mı?

Openwith.exe, genellikle bir dosyayı açmak için uygun bir program seçilmediğinde devreye giren bir Windows bileşenidir. Bir dosyaya çift tıkladığınızda ve Windows hangi uygulamayla açması gerektiğini bilmiyorsa, "Birlikte Aç" penceresini tetikler. Bu işlemi yöneten ana süreçlerden biri de openwith.exe'dir.

Peki, sistemdeki openwith.exe'nin yerinin farklı olması veya alışılmadık davranışlar göstermesi durumunda endişelenmeli miyiz? Ne zaman bir güvenlik taraması yapmalıyız?

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Openwith.exe ile ilgili yaşadığınız tecrübeler var mı? Güvenlik veya sistem performansı açısından dikkat edilmesi gereken noktalar neler?

Tüm görüşlerinizi bekliyoruz!

Openwith.exe'nin Windows'un kendi dosyası olduğunu biliyordum ama kötü amaçlı yazılım kılığında taklit edilme riski de var. Yerine dikkat etmek gerek!

C:\Windows\System32 klasöründe bulunuyorsa genellikle sorun yok. Başka bir yerdeyse virüs taraması şart.

Benim antivirüs yazılımım bazen openwith.exe'yi şüpheli olarak işaretliyor ama detaylı taramada temiz çıkıyor.

Özellikle .unknown dosya uzantılarında sık karşılaşıyoruz. Hangi programla açılacağını seçmek için çok kullanışlı aslında.

Sistem dosyalarını korumak için Windows'un yerleşik güvenlik önlemlerine güvenebilirsiniz ama yine de düzenli kontrol iyi olur.

İlginç bir bilgi: Openwith.exe hata verirse, "Varsayılan Uygulamalar" ayarlarını sıfırlamak çoğu zaman çözüm oluyor.

Bazı kötü niyetli yazılımlar openwith.exe adını kullanarak gizleniyor, dosya imzasına bakmak önemli.

Windows Görev Yöneticisi'nde openwith.exe görürseniz şüphelenmeyin ama CPU kullanımını da kontrol edin. Anormalse taratın.

Sistem dosya denetleyicisi (sfc /scannow) komutunu çalıştırarak openwith.exe dahil tüm bozulmuş dosyaları onarabilirsiniz.

Virüs bulaşmış sahte openwith.exe'yi tespit etmek için Hash değerlerini online tarayıcılarla karşılaştırmak da işe yarar.

Ben bir defa sahte openwith.exe yüzünden sistem çökmesi yaşadım. Güvenilir antivirüs yazılımı şart.

Orijinal openwith.exe, Microsoft tarafından dijital olarak imzalanmıştır. İmza yoksa risk büyüktür.

Birlikte Aç penceresi sorunsuz çalışıyorsa openwith.exe'nin düzgün çalıştığının işareti diyebiliriz.

Windows güncellemeleri bazen openwith.exe'nin davranışını değiştirebiliyor, güncellemeler sonrası dikkat edin.