Windows 11'de Performansı Artırmak İçin En İyi Ayarlar Nelerdir?

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Kısa bir süre önce Windows 11'e geçiş yaptım ve genel olarak sistemin tasarımı ve yeni özellikleri hoşuma gitti. Ancak performans konusunda zaman zaman bazı sıkıntılar yaşıyorum. Özellikle oyun oynarken veya birden fazla uygulama çalıştırdığımda bilgisayarımda ufak takılmalar oluyor.

Sistemin donanım özellikleri şöyle:
- İşlemci: Intel i5 10. nesil
- RAM: 8GB DDR4
- SSD: 256GB
- Ekran Kartı: NVIDIA GTX 1650

Bu sistemde Windows 11'den en iyi performansı almak için hangi ayarları yapmalıyım? Özellikle gereksiz hizmetleri devre dışı bırakma, görsel efektleri optimize etme gibi konularda detaylı önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkür ederim!

Merhaba Casper, Windows 11 performansını artırmak için öncelikle görsel efektleri optimize etmeni öneririm. Bunun için:

1. Arama çubuğuna 'Gelişmiş Sistem Ayarları' yaz ve aç.
2. Performans seçeneklerinde 'En iyi performans için ayarla' seçeneğini işaretle.
3. Daha sonra gerekli bulduğun bazı özellikleri manuel olarak yeniden açabilirsin (örneğin, yazı kenarlarını düzgünleştirme).

Ayrıca, Başlangıç uygulamalarını kontrol et ve gereksiz olanları kapat. Görev Yöneticisi'nin 'Başlangıç' sekmesinden bunu yapabilirsin. Umarım faydalı olur!

Selamlar, önerilere ek olarak Windows 11'de oyun performansını artırmak için 'Oyun Modu'nu açmayı unutma. Ayarlara gidip 'Oyun' sekmesinden bu modu aktif hale getirebilirsin. Ayrıca, 'Donanım Hızlandırmalı GPU Zamanlaması' özelliğini de kontrol et. Bu özellik ekran kartının performansını iyileştirebilir. NVIDIA Kontrol Panelinden de ekran kartı ayarlarını optimize edebilirsin.

Merhaba, Casper. Sisteminde 8GB RAM bulunduğu için, RAM kullanımını azaltmak önemli. 'Hizmetler' sekmesinden arka planda çalışan ve ihtiyaç duymadığın hizmetleri devre dışı bırakabilirsin. Örneğin, 'Windows Search' veya 'Superfetch' (yeni adıyla SysMain) gibi hizmetleri kapatarak RAM ve CPU yükünü azaltabilirsin. Ancak bu ayarları yaparken dikkatli olmalısın, çünkü bazı hizmetler sistemin stabil çalışması için gerekli olabilir.

Selam Casper, bir diğer önemli nokta sürücülerin güncel olup olmadığını kontrol etmek. Özellikle ekran kartı sürücülerinin NVIDIA GeForce Experience üzerinden güncel olup olmadığını kontrol et. Ayrıca, depolama alanının %20'sini boş bırakman, SSD performansını artırabilir. Disk temizleme ve gereksiz dosyaları silme gibi işlemleri düzenli yapmayı unutma.

Merhaba, bir ek öneri de güç ayarlarını 'Yüksek Performans' moduna almak olabilir. Ayarlar > Sistem > Güç ve Uyku > Ek Güç Ayarları bölümünden bu seçeneği seçebilirsin. Ancak bu, pil tüketimini artırabilir, bu yüzden laptop kullanıyorsan dikkatli olmalısın.

Merhabalar, Windows 11’de özellikle widgetlar ve Teams entegrasyonu gibi arka planda çalışan uygulamalar performansı etkileyebilir. Ayarlar > Uygulamalar bölümünden bu tür uygulamaları devre dışı bırakmayı deneyebilirsin. Ayrıca, Disk Yönetimi üzerinden SSD'nin TRIM özelliğini çalıştırmak uzun vadede depolama performansını artırır.

Casper selam, benim de benzer bir sistemim var ve performansı artırmak için BIOS güncellemelerini kontrol etmeyi öneriyorum. Anakart üreticisinin sitesinden en güncel BIOS sürümünü indirip yükleyebilirsin. Bu, özellikle yeni işletim sistemleriyle uyumlu çalışmada fayda sağlar.

Herkese selam, Casper önerilere ek olarak antivirüs programını gözden geçir. Bazı antivirüs yazılımları sistemi oldukça yavaşlatabilir. Microsoft Defender gibi hafif bir güvenlik yazılımı kullanmanı tavsiye ederim. Ayrıca, sistem güncellemelerini düzenli yapmayı unutma, çünkü performans sorunlarını gideren yamalar yayınlanabiliyor.

Merhaba, Casper. Performans artırma konusunda bir diğer önemli nokta, kayıt defteri temizliği. CCleaner gibi güvenilir bir yazılım kullanarak gereksiz kayıt defteri girdilerini temizleyebilirsin. Ancak, bu işlemleri yaparken dikkatli olmalı ve yedek almayı unutmamalısın.

Casper, tüm bu önerilere ek olarak "Sanallaştırma Tabanlı Güvenlik" (VBS) özelliğini kapatmayı düşünebilirsin. Bu özellik genellikle varsayılan olarak açıktır ve performansı etkileyebilir. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Windows Güvenliği > Cihaz Güvenliği yolunu izleyerek bu özelliği devre dışı bırakmayı deneyebilirsin. Ancak, güvenlik açısından riskli olabileceğini unutma.

Merhaba Casper, bir de depolama alanı yönetimine dikkat çekmek istiyorum. Disk Birleştir ve Optimize Et aracını kullanarak SSD’nin düzenli olarak optimize edilmesini sağlayabilirsin. Ayrıca, Ayarlar > Depolama > Depolama Algısı’nı açarak sistemin gereksiz dosyaları otomatik temizlemesini sağlayabilirsin.

Casper, bir diğer önemli detay da sıcaklık yönetimi. Bilgisayarındaki fanların düzgün çalıştığından emin ol. Termal macunu yenilemek ya da soğutucu stand kullanmak performansı artırabilir. Yüksek sıcaklıklar, işlemci ve GPU’nun performansını sınırlayabilir.

Geri