Windows Kurulu Bilgisayarda BIOS Güncellemesi Nasıl Yapılır?

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11 yüklü bilgisayarımda BIOS güncellemesi yapmak istiyorum ancak bu işlemi daha önce hiç yapmadım. BIOS güncellemesinin kritik bir işlem olduğunu biliyorum ve sistemime zarar vermeden nasıl yapacağım konusunda yardımınıza ihtiyacım var.

Şu ana kadar araştırdığım adımlar şunlar:

1. Anakart modelimi kontrol ettim ve üreticinin web sitesinden uygun BIOS dosyasını indirdim.
2. USB belleğe bu dosyayı yükledim.
3. BIOS menüsüne girerek güncelleme seçeneğini bulmam gerekiyor.

Ancak hangi ayarlara dikkat etmem gerektiği, işlem sırasında veya sonrasında ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğim konusunda emin değilim. Güncelleme yaparken dikkat etmem gereken püf noktaları ve tavsiyelerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler!

BIOS güncellemesi yapmadan önce mevcut BIOS sürümünüzü yedeklemeyi unutmayın. Bazı anakartlarda BIOS yedeği alma seçeneği mevcut.

Güncellemeyi yaparken kesintisiz bir güç kaynağı kullanın. Elektrik kesintisi sırasında BIOS güncellemesi yarım kalırsa anakartınız zarar görebilir.

Üreticinin web sitesindeki talimatları adım adım takip edin. Özellikle BIOS dosyasını doğru model için indirmeniz çok önemli.

Bazı anakartlarda, Windows üzerinden BIOS güncelleme yapabileceğiniz bir uygulama sunulur. Örneğin, ASUS için EZ Update, MSI için Live Update gibi yazılımları kullanabilirsiniz.

BIOS güncelleme işleminden önce tüm çevre birimlerini (USB, harici disk) çıkararak minimum donanımla sistemi başlatmanız daha güvenli olabilir.

Güncelleme sırasında herhangi bir problem yaşarsanız, anakart üzerinde CMOS sıfırlama işlemi yapabilirsiniz. CMOS jumper'ının yerini anakart kitapçığından kontrol edin.

BIOS menüsünde güncelleme seçeneği genelde 'EZ Flash' veya 'M-Flash' olarak adlandırılır. Menüyü dikkatlice kontrol edin.

Güncellemeden sonra sisteminizin ilk açılışı biraz uzun sürebilir, panik yapmayın. BIOS ayarları otomatik olarak yeniden yapılandırılıyor olabilir.

BIOS güncellemesi sırasında hiçbir tuşa basmayın veya sistemi yeniden başlatmaya çalışmayın. İşlem tamamlanana kadar sabırlı olun.

Eğer eski bir anakart kullanıyorsanız, BIOS güncellemesi sonrası donanımlarınız için yeni sürücüler yüklemeniz gerekebilir. Bunun için hazırlıklı olun.

Anakartınızın markasına özel bir rehber bulmaya çalışın. Örneğin, ASUS veya MSI'ın resmi kanallarında genellikle videolu anlatımlar yer alıyor.

Güncellemeden sonra BIOS ayarlarınızı kontrol ederek ihtiyacınıza uygun şekilde düzenlemeyi unutmayın. Özellikle boot sırasını kontrol etmek önemli.

Geri