Windows Update güncelleştirme hatası (0x800F081F) nasıl çözülür?

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar, son zamanlarda Windows 10'daki bir güncelleştirme sırasında 0x800F081F hata kodunu alıyorum. Bu sorun genellikle güncelleme indirildikten sonra yükleme aşamasında ortaya çıkıyor. Sorunu çözmek için şu ana kadar denediklerim:

1. Windows Update sorun gidericisini çalıştırdım ancak sorun çözülmedi.
2. DISM komutlarını ("DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth") denedim, ancak yine aynı hatayı alıyorum.
3. Güncellemeyi manuel olarak Microsoft'un web sitesinden indirip yüklemeye çalıştım, bu da başarısız oldu.

Bu hatanın .NET Framework ile ilgili olabileceğini duydum, ama nasıl düzeltebileceğim konusunda emin değilim. Benzer bir sorunla karşılaşan veya çözüm önerisi olan var mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler!

Merhaba Cenqiz, bu hata genellikle eksik veya bozuk .NET Framework bileşenlerinden kaynaklanıyor. İlk olarak, Denetim Masası'ndaki 'Windows Özelliklerini Aç veya Kapat' seçeneğinden .NET Framework'ü etkinleştirmeyi deneyebilirsin. Daha sonra sistemi yeniden başlatıp güncellemeyi tekrar çalıştırmayı öneririm.

Selamlar, aynı hatayı daha önce yaşadım. DISM ve SFC komutlarını birlikte kullanmayı dene. Önce şu komutu çalıştır:

```
sfc /scannow
```

Ardından DISM komutunu yeniden çalıştır. Bu genelde sistem dosyalarını onarıyor ve sorunu çözüyor.

Bende benzer bir hata alıyordum, Windows Update Servisini tamamen sıfırlayarak çözdüm. Bunun için şu adımları izle:
1. Komut İstemi'ni (CMD) Yönetici olarak çalıştır.
2. Aşağıdaki komutları sırayla gir:
```
net stop wuauserv
net stop cryptSvc
net stop bits
net stop msiserver
ren C:\\Windows\\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
ren C:\\Windows\\System32\\catroot2 catroot2.old
net start wuauserv
net start cryptSvc
net start bits
net start msiserver
```
3. Sistemini yeniden başlat ve güncellemeyi yeniden kontrol et.

Hata kodu 0x800F081F, genellikle eksik .NET Framework yüklemelerinden kaynaklanıyor. Resmi Microsoft sayfasından .NET Framework 3.5'i indirip manuel olarak yüklemeyi deneyebilirsin. Ayrıca, yükleme sırasında internet bağlantını kontrol ettiğinden emin ol.

Selam, bu tür sorunlar için Windows Update Kataloğu’ndan ilgili güncelleme dosyasını indirip manuel olarak yüklemeyi deneyebilirsin. Ancak, yükleme sırasında Windows Defender veya diğer güvenlik yazılımlarını devre dışı bırakman gerekebilir. Bu bazen çakışmayı önler.

Benim önerim, Windows Update'e bağlı sorunları çözmek için Microsoft'un sunduğu 'Update Assistant' aracını kullanman. Bu araç genellikle eksik güncellemeleri indirip yükleme işlemini otomatik olarak yapıyor. İşini görebilir.

Merhaba, eğer tüm bu çözümler işe yaramazsa, Media Creation Tool kullanarak Windows'u yerinde onarma (in-place upgrade) yapabilirsin. Bu yöntem, sistem dosyalarını yenilerken mevcut dosyalarını ve ayarlarını koruyacaktır.

Sorunun kök nedeni, bozuk sistem dosyaları olabilir. 'Windows Powershell'i Yönetici olarak aç ve şu komutları sırayla çalıştırmayı dene:
```
Get-WindowsFeature -Name *Net*
```
Bu, yüklü olan tüm .NET bileşenlerini listeler. Eksik olanları belirleyip yüklemeyi deneyebilirsin.

Merhaba, bir diğer çözüm önerisi de antivirüs yazılımını geçici olarak devre dışı bırakmak. Bazı antivirüsler, Windows güncellemelerini engelleyebiliyor. Ayrıca, güncelleme sırasında VPN veya Proxy kullanıyorsan kapatmanı öneririm.

Benim kullandığım yöntem, temiz bir önyükleme yapıp (clean boot) ardından güncellemeyi denemek. Sistem üzerindeki üçüncü parti programlar ya da servisler bazen çakışma yaratabiliyor.

Eğer Windows Update çalışmıyorsa ve DISM işe yaramadıysa, 'Reset Windows Update Tool' isimli ücretsiz bir üçüncü parti aracı kullanmayı düşünebilirsin. Bu araç, Windows Update servislerini tamamen sıfırlıyor.

Son çare olarak, sistem geri yükleme noktası oluşturduysan bu noktaya geri dönmeyi deneyebilirsin. Eğer yoksa, Microsoft destek ekibiyle iletişime geçmek de bir çözüm olabilir.

Geri