Expo açıkken pc yeniden başlatılmıyor.

tolga1967_

GadgetKeşifçi
Bilgisayarı normal başlattığımda herhangi bir sorun yok fakat yeniden başlattığımda anakart üzerinde dram ışığı yanıyor ve önyükleme yapmıyor. MCR ayarı enable auto her şekilde de denedim bir çözümü olmadı. BIOS güncel en son sürüme güncelledim.
AMD Ryzen 5 7600X.
MSI Pro X670-P Wi-Fi 6600MHz(OC) DDR5 soket AM5 hdm.
Sapphire VGA AMD 20GB GDDR6 RX 7900 XT Nitro+
Cooler Master Masterbox MB520.
Cooler Master MWE 750W 80+ Gold V2 2xeps 120 mm fanlı PSU.
Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB 240mm sıvı soğutma.
Samsung 970 EVO Plus.
G.Skill 32 GB (2x16 GB) flare X5 6000MHz CL32 DDR5.

Çözüm
1. Frekansı Biraz Düşürün: 6000 MHz yerine 5800 veya 5600 MHz gibi bir değere çekip deneyin.

2. CPU NB/SoC Voltajını Manuel Ayarlayın: Otomatikte 1.30V görünüyor, bunu 1.15–1.20V aralığında elle sabitlemeyi deneyin.

3. DRAM Voltajını Kademeli Artırın: BIOS 1.40V’u kırmızı gösterse de çoğu DDR5 bellek 1.40V’a kadar sorunsuz çalışır. Eğer çekinceniz varsa 1.36–1.38V gibi ara değerlerle test edin.

4. Memory Context Restore ve Power Down Ayarlarını Açın: Memory Context Restore → “Enabled”, Power Down → “Enabled” yaparak “bazen açılmama” sorununu hafifletebilirsiniz.
Merhaba
RAM modüllerini tek tek denediniz mi?

RAM'lerden birini çıkarıp sistemi sadece tek bir RAM ile başlatmayı deneyin. Her iki RAM için de ayrı ayrı deneyip sonucu paylaşın.

Eski bios sürümüne dönebilirsiniz yada expo ayarlarını Manuel deneyebilirsiniz:

Frekansı: 5600 MHz veya 5200 MHz’e ayarlayın.

DRAM Voltajı: 1.35V veya 1.4V olarak manuel ayarlayın.

Zamanlama Ayarları: CL32 değerlerini manuel girin (örneğin: 32-38-38-96).

Son düzenleme:
Eski bios sürümüne dönebilirsiniz yada expo ayarlarını Manuel deneyebilirsiniz:

Frekansı: 5600 MHz veya 5200 MHz’e ayarlayın.

DRAM Voltajı: 1.35V veya 1.4V olarak manuel ayarlayın.

Zamanlama Ayarları: CL32 değerlerini manuel girin (örneğin: 32-38-38-96).
Dram voltajını değiştirince altındaki 2 farklı dram değeri de 1350 oluyor otomatik olarak. Bir sorun yaratır mı?

DRAM voltajını 1.35V olarak ayarladığınızda, altındaki iki değer de 1350 mV olarak görünüyorsa bu normal bir durumdur. Bu değerler genellikle DRAM VDD ve DRAM VDDQ gibi bellek voltajlarını temsil eder ve uyumlu çalışmaları için aynı seviyede olmaları gerekir.

Bu ayar, sistemde herhangi bir sorun yaratmaz ve genelde EXPO profillerinin stabil çalışması için uygun bir voltaj seviyesi sağlar. Ancak:

Eğer bu voltaj ayarıyla sistem stabil çalışmıyorsa, voltajı 1.36V veya 1.37V gibi hafifçe artırmayı deneyebilirsin.

Bellek ısısını izlemek de faydalı olabilir (yüksek voltajlarda aşırı ısınma olmamasına dikkat edin).

t
DRAM voltajını 1.35V olarak ayarladığınızda, altındaki iki değer de 1350 mV olarak görünüyorsa bu normal bir durumdur. Bu değerler genellikle DRAM VDD ve DRAM VDDQ gibi bellek voltajlarını temsil eder ve uyumlu çalışmaları için aynı seviyede olmaları gerekir.

Bu ayar, sistemde herhangi bir sorun yaratmaz ve genelde EXPO profillerinin stabil çalışması için uygun bir voltaj seviyesi sağlar. Ancak:

Eğer bu voltaj ayarıyla sistem stabil çalışmıyorsa, voltajı 1.36V veya 1.37V gibi hafifçe artırmayı deneyebilirsin.

Bellek ısısını izlemek de faydalı olabilir (yüksek voltajlarda aşırı ısınma olmamasına dikkat edin).
teşekkür ederim. Son bir sorum olacak expo açmamak oyunlarda çok büyük bir fark yaratır mı? Yeni gelen bios güncellemeleri ile bu sorunum ileride çözülür mü sizce?

EXPO’yu kapalı tutmak, RAM’inizi varsayılan hızlarda (4800 MHz) çalıştıracağı için oyun performansında fark yaratabilir. Ancak bu fark, kullandığınız donanıma ve çözünürlüğe bağlı olarak değişterci

1. 1080p Çözünürlükte (CPU’ya Bağımlı Senaryolar):

EXPO açıkken (6000 MHz) oyunlarda genellikle %5-10 arası FPS artışı sağlar.
Örnek: Eğer bir oyunda EXPO kapalıyken 100 FPS alıyorsanız, EXPO açıkken bu değer 105-110 FPS civarında olabilir.
2. 1440p veya 4K Çözünürlükte (GPU’ya Bağımlı Senaryolar):

Çözünürlük arttıkça RAM hızının etkisi azalır. Bu durumda FPS farkı genelde %2-5 civarına düşer ve çoğu kullanıcı için fark edilebilir olmaz.

Çok oyunculu oyunlar veya işlemci yoğunluklu oyunlarda (örneğin CS:GO, Valorant) RAM hızı daha fazla fark yaratabilir.

Grafik ağırlıklı oyunlarda (örneğin Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2) RAM hızının etkisi daha azdır.

EXPO profilleriyle ilgili sorunlar genellikle BIOS güncellemeleriyle düzeltilir. MSI’nin BIOS güncellemelerini takip ederek bu sorunun gelecekte çözülme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Şu an stabilite için EXPO kapalı kullanmanız mantıklı bir tercih.

EXPO’yu kapalı tutmak, RAM’inizi varsayılan hızlarda (4800 MHz) çalıştıracağı için oyun performansında fark yaratabilir. Ancak bu fark, kullandığınız donanıma ve çözünürlüğe bağlı olarak değişterci

1. 1080p Çözünürlükte (CPU’ya Bağımlı Senaryolar):

EXPO açıkken (6000 MHz) oyunlarda genellikle %5-10 arası FPS artışı sağlar.
Örnek: Eğer bir oyunda EXPO kapalıyken 100 FPS alıyorsanız, EXPO açıkken bu değer 105-110 FPS civarında olabilir.
2. 1440p veya 4K Çözünürlükte (GPU’ya Bağımlı Senaryolar):

Çözünürlük arttıkça RAM hızının etkisi azalır. Bu durumda FPS farkı genelde %2-5 civarına düşer ve çoğu kullanıcı için fark edilebilir olmaz.

Çok oyunculu oyunlar veya işlemci yoğunluklu oyunlarda (örneğin CS:GO, Valorant) RAM hızı daha fazla fark yaratabilir.

Grafik ağırlıklı oyunlarda (örneğin Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2) RAM hızının etkisi daha azdır.

EXPO profilleriyle ilgili sorunlar genellikle BIOS güncellemeleriyle düzeltilir. MSI’nin BIOS güncellemelerini takip ederek bu sorunun gelecekte çözülme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Şu an stabilite için EXPO kapalı kullanmanız mantıklı bir tercih.
Şu an için en sağlıklısı EXPO kapalı bir şekilde kullanmak sanırım. Teşekkür ederim.

Hayır ayarları Manuel olarak girin. Ben adım adım anlatayım aşağıda size;

1. EXPO Değerlerini Not Alın: BIOS’ta EXPO aktifken bellek hızı, zamanlamalar ve voltajları kaydedin.(Not alın.)
  2. EXPO’yu Kapatın: BIOS’ta EXPO’yu devre dışı bırakın ve kaydettiğiniz hız/zamanlama/voltaj ayarlarını manuel olarak girin.
  3.  Voltaj Ayarlarını Artırın: DRAM voltajını 1.40V’a, CPU NB SoC voltajını da 1.15V civarına ayarlayın.
  4.  Kaydedip Test Edin: F10 ile çıkış yapın, sistemi birkaç kez yeniden başlatın ve stabiliteyi doğrulayın.

RAM üreticisinin resmi sitesinden önerilen voltaj aralığını da mutlaka kontrol edin.

Hayır ayarları Manuel olarak girin. Ben adım adım anlatayım aşağıda size;

1. EXPO Değerlerini Not Alın: BIOS’ta EXPO aktifken bellek hızı, zamanlamalar ve voltajları kaydedin.(Not alın.)
  2. EXPO’yu Kapatın: BIOS’ta EXPO’yu devre dışı bırakın ve kaydettiğiniz hız/zamanlama/voltaj ayarlarını manuel olarak girin.
  3.  Voltaj Ayarlarını Artırın: DRAM voltajını 1.40V’a, CPU NB SoC voltajını da 1.15V civarına ayarlayın.
  4.  Kaydedip Test Edin: F10 ile çıkış yapın, sistemi birkaç kez yeniden başlatın ve stabiliteyi doğrulayın.

RAM üreticisinin resmi sitesinden önerilen voltaj aralığını da mutlaka kontrol edin.
Expo değerlerini not ettim hatta resim olarak ekledim konuya expo açınca değerler bu şekilde. Sonrasında Expo kapattım. Dram hızını 6000 olarak ayarladım. Voltage kısmını 1.40 a getirdiğimde kırmızı renkte yanıyor bios ekranında o yüzden 1.35 olarak ayarladım. tcl,trcd,trp ve tras ayarlarını expo değerleri ile aynı yaptım. cpu nb/soc ayarına dokunmadım. Kontrol ettiğimde sizin söylediğiniz aralıklarda çalışıyordu zaten. Sonuç: Hiçbir işe yaramadı. Bu arada expo açıkken ya da kapalıyken farketmez bios ayarlarında f10 yaptığımda sıvı soğutmadan 2 saniyelik hızlı bir ses gelirse sarı ışık sönüyor ve ekran geliyor bazen ise gelmiyor güç düğmesine basılı tutup kapatmam gerekiyor. Bu anlattığım yeniden başlatma konusu dışındaki bir şey. Yani ayar fark etmeksizin bazen f10 ile kaydettiğimde pc açılmıyor dram ışığı yanıyor ve öyle bekliyor.

Ekli dosyalar

• IMG_20250120_011818.webp
    IMG_20250120_011818.webp
    553.9 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20250120_011802.webp
    IMG_20250120_011802.webp
    799.2 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_20250120_011827.webp
    IMG_20250120_011827.webp
    526.6 KB · Görüntüleme: 11
1. Frekansı Biraz Düşürün: 6000 MHz yerine 5800 veya 5600 MHz gibi bir değere çekip deneyin.

2. CPU NB/SoC Voltajını Manuel Ayarlayın: Otomatikte 1.30V görünüyor, bunu 1.15–1.20V aralığında elle sabitlemeyi deneyin.

3. DRAM Voltajını Kademeli Artırın: BIOS 1.40V’u kırmızı gösterse de çoğu DDR5 bellek 1.40V’a kadar sorunsuz çalışır. Eğer çekinceniz varsa 1.36–1.38V gibi ara değerlerle test edin.

4. Memory Context Restore ve Power Down Ayarlarını Açın: Memory Context Restore → “Enabled”, Power Down → “Enabled” yaparak “bazen açılmama” sorununu hafifletebilirsiniz.

Çözüm
CPU NB/SoC” voltajını manuel olarak girebilmek için genellikle “AMD OC” veya “Override” benzeri ifadelerle geçen seçeneği tercih edin. Bu mod, size doğrudan 1.20V ya da 1.25V gibi sabit bir değer girme imkânı tanır. Diğer seçenek “Offset” veya “Auto” modunda kalıyorsa, tam kontrol sağlayamazsın.

Öneri:

AMD OC” (veya benzeri bir isim) → “Override/Manual” modunu seçin.

SoC voltajını 1.20–1.25V aralığında girin.

Değişiklikleri kaydedip (F10) birkaç kez yeniden başlatarak stabiliteyi test edin.

EXPO ayarlarının tamamını baştan sona manual olarak aynı şekilde girdim. Farklı olarak yalnızca CPU NB/SoC ayarını 1.15 olarak ayarladım ve şu an bilgisayar yeniden başlatılabiliyor. Bu nasıl mümkün olabilir?
Ben teşekkür ederim.
Bu durum tamamen CPU NB/SoC voltajının bellek denetleyicisini yeterince besleyip besleyememesiyle ilgili. EXPO profilleri her anakart ve işlemci kombinasyonunda aynı şekilde çalışmayabiliyor. Siz manuel olarak 1.15V ayarladığınızda, işlemci bellek denetleyicisi doğru voltajı alarak yüksek frekansta stabil bir şekilde çalışmaya başlamış oluyor.

Sıcaklık Kontrolü Nasıl Yapılır?

BIOS içinden CPU sıcaklıklarını gözlemleyin, Ayrıca HWMonitor, HWiNFO veya MSI Afterburner gibi programları kullanabilirsiniz.

Güvenli Aralık: Boştayken CPU 30–50°C civarında, yük altındayken 70–80°C civarında seyrediyorsa genelde sorun yoktur. SoC voltajı da 1.20–1.25V gibi değerlere çıkmadığı sürece ek bir ısı artışı fazla yaşanmaz.

Birde RAM'ler kaç MHZ de çalışıyor?

CPU NB/SoC” voltajını manuel olarak girebilmek için genellikle “AMD OC” veya “Override” benzeri ifadelerle geçen seçeneği tercih edin. Bu mod, size doğrudan 1.20V ya da 1.25V gibi sabit bir değer girme imkânı tanır. Diğer seçenek “Offset” veya “Auto” modunda kalıyorsa, tam kontrol sağlayamazsın.

Öneri:

AMD OC” (veya benzeri bir isim) → “Override/Manual” modunu seçin.

SoC voltajını 1.20–1.25V aralığında girin.

Değişiklikleri kaydedip (F10) birkaç kez yeniden başlatarak stabiliteyi test edin.
EXPO ayarlarının tamamını baştan sona manual olarak aynı şekilde girdim. Farklı olarak yalnızca CPU NB/SoC ayarını 1.15 olarak ayarladım ve şu an bilgisayar yeniden başlatılabiliyor. Dram voltajı 1.35 de çalıştı. Bu nasıl mümkün olabilir? Çok teşekkür ederim bu arada. Sıcaklıklarda bir sorun olup olmadığını nasıl anlayabilirim ve manual olarak girmek sorun yaratır mı?

Ekli dosyalar

• IMG_20250120_023233.webp
    IMG_20250120_023233.webp
    1.2 MB · Görüntüleme: 3
  • IMG_20250120_023216.webp
    IMG_20250120_023216.webp
    1.1 MB · Görüntüleme: 3
  • IMG_20250120_023225.webp
    IMG_20250120_023225.webp
    931.3 KB · Görüntüleme: 3
  • IMG_20250120_023207.webp
    IMG_20250120_023207.webp
    1 MB · Görüntüleme: 4
Ben teşekkür ederim.
Bu durum tamamen CPU NB/SoC voltajının bellek denetleyicisini yeterince besleyip besleyememesiyle ilgili. EXPO profilleri her anakart ve işlemci kombinasyonunda aynı şekilde çalışmayabiliyor. Siz manuel olarak 1.15V ayarladığınızda, işlemci bellek denetleyicisi doğru voltajı alarak yüksek frekansta stabil bir şekilde çalışmaya başlamış oluyor.

BIOS içinden CPU sıcaklıklarını gözlemleyin, Ayrıca HWMonitor, HWiNFO veya MSI Afterburner gibi programları kullanabilirsiniz.

Güvenli Aralık: Boştayken CPU 30–50°C civarında, yük altındayken 70–80°C civarında seyrediyorsa genelde sorun yoktur. SoC voltajı da 1.20–1.25V gibi değerlere çıkmadığı sürece ek bir ısı artışı fazla yaşanmaz.

Kusura bakmayın önceki mesajı sildim. Yaptığım tüm ayarları ekleyip aynı mesajı tekrardan attım. Görsellere bakabilir misiniz? Bir yanlışlık yapmış mıyım? Ram hızı 6000 o yüzden çok garipsedim durumu. Tek farklı ayar belirttiğiniz son ayar.

Ekli dosyalar

• IMG_20250120_023216.webp
    IMG_20250120_023216.webp
    1.1 MB · Görüntüleme: 4
  • IMG_20250120_023225.webp
    IMG_20250120_023225.webp
    931.3 KB · Görüntüleme: 4
  • IMG_20250120_023207.webp
    IMG_20250120_023207.webp
    1 MB · Görüntüleme: 3
  • IMG_20250120_023233.webp
    IMG_20250120_023233.webp
    1.2 MB · Görüntüleme: 6
Ben teşekkür ederim.

Boştayken(sadece mozilla açık) sıcaklık değeri bu şekilde görünüyor. 10 dakika stres testi yapıp gönderebilirim sizi daha fazla uğraştırmayacaksam.

Ekli dosyalar

• occt.webp
    occt.webp
    96.9 KB · Görüntüleme: 6
Ayarlar genelde doğru görünüyor.

1. Bellek Hızı ve Zamanlamaları: 6000 MT/s ve CL32-38-38-96 değerleri, EXPO profiliyle uyumlu. Sub timing’ler de otomatikten gelen veya EXPO’dan kopyalanan normal değerler.

2. CPU NB/SoC Voltajı (1.15V)

Bu değer, bellek denetleyicinin 6000 MHz’de kararlı çalışması için yeterli görünüyor. Genelde 1.20–1.25V gibi değerler önerilse de 1.15V ile sorun yaşamıyorsanız bu oldukça iyi.

3. Memory Context Restore (Enabled)

Yeniden başlatma sorunlarını azaltan bir ayar. Açık bırakmanız doğru.

Uzun süreli kararlılığı teyit etmek için MemTest86 veya OCCT’nin bellek stres testini 1-2 saat kadar çalıştırmayı deneyin.

Isı / Fan Ayarları: Uzun testlerde işlemci veya VRM sıcaklıkları yükselirse, fan eğrisi (fan curve) ayarlarını elden geçirerek hava akışını iyileştirebilirsiniz.

Kısacası görsellerde yanlış bir ayar yok. Şu an sisteminiz 6000 MT/s’de sorunsuz çalışıyorsa, ayarlar ideal demektir. Yine de uzun bir stres testiyle her şeyin %100 stabil olduğundan emin olabilirsiniz.

Ayarlar genelde doğru görünüyor.

1. Bellek Hızı ve Zamanlamaları: 6000 MT/s ve CL32-38-38-96 değerleri, EXPO profiliyle uyumlu. Sub timing’ler de otomatikten gelen veya EXPO’dan kopyalanan normal değerler.

2. CPU NB/SoC Voltajı (1.15V)

Bu değer, bellek denetleyicinin 6000 MHz’de kararlı çalışması için yeterli görünüyor. Genelde 1.20–1.25V gibi değerler önerilse de 1.15V ile sorun yaşamıyorsanız bu oldukça iyi.

3. Memory Context Restore (Enabled)

Yeniden başlatma sorunlarını azaltan bir ayar. Açık bırakmanız doğru.

Uzun süreli kararlılığı teyit etmek için MemTest86 veya OCCT’nin bellek stres testini 1-2 saat kadar çalıştırmayı deneyin.

Isı / Fan Ayarları: Uzun testlerde işlemci veya VRM sıcaklıkları yükselirse, fan eğrisi (fan curve) ayarlarını elden geçirerek hava akışını iyileştirebilirsiniz.

Kısacası görsellerde yanlış bir ayar yok. Şu an sisteminiz 6000 MT/s’de sorunsuz çalışıyorsa, ayarlar ideal demektir. Yine de uzun bir stres testiyle her şeyin %100 stabil olduğundan emin olabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim her şey için. Bu sorunu aylardır çözemedim. Sayenizde halletmiş oldum. Son olarak bir sıcaklık testi yaparak sizinle sonuçları paylaşacağım. CPU NB/SoC ayarı 1.15 değilde 1.20 de de aynı şekilde çalışıyorsa hangi şekilde kalması daha iyi olur? Yüksek mi daha iyi yoksa düşük mü daha iyi?

Yeni Konular

Geri