7500F + 4070S için Topladığım Parçalar Uygun mu ?

Rizacan67

GadgetKeşifçi
Arkadaşlar Merhaba,

Böyle bir sistem toplamayı düşünüyorum ekran kartı içinde 5070 yada 4070 Super almayı planlıyorum. Bu ürünler içinde kötü bir ürün var mı ? Ek olarak çok büyük olamamakla beraber kasa olarak soğutmada sıkıntı çıkartmayacak , psu olarakta elektriksel sorun teşkil etmeyecek hangi ürünü önerebilirsiniz ? Ürünleri 2 taksit yada peşin alacağım. Bu ikinci kasa toplamam olacak sizce kendim toplasam problem yaşar mıyım en son 2016 yılında kasa toplamıştım.

Anakart : ASUS, PRIME B650M-K ( 4800 TL )
İşlemci : AMD Ryzen 5 7500F ( 5800 TL )
Ram : Patriot 32GB(2x16) Viper Venom EXPO 6000mhz CL30 ( 3900 TL )
SSD : Kingston 1000G Renegade ( 3500 TL )
Hava Soğutucu : Thermalright Phantom Spirit 120 SE ( 1900 TL )
Kasa + PSU : ?

Merhaba,

Sistem bileşenlerin genel olarak fiyat/performans açısından iyi görünüyor. Ancak birkaç noktaya dikkat etmekte fayda var:

Anakart: ASUS PRIME B650M-K giriş seviyesi bir model, Ryzen 5 7500F için yeterli ama VRM soğutması biraz zayıf. Eğer ileride işlemci yükseltme düşünüyorsan B650-A veya B650-P gibi daha iyi VRM’ye sahip modellere bakabilirsin.

İşlemci: 7500F güçlü bir işlemci, ancak iGPU'su yok, yani ekran kartı olmadan sistem görüntü vermez. Bunun farkındaysan sorun yok.

RAM: 6000MHz CL30 RAM seçimi gayet iyi. EXPO profili açarsan tam performans alırsın.

SSD: Kingston Renegade hızlı bir model, ancak Fiyat/GB açısından bazen Samsung 980 Pro veya WD Black SN850X daha mantıklı olabilir, fiyatları kıyaslamanı öneririm.

Soğutucu: Thermalright Phantom Spirit 120 SE fiyatına göre harika bir hava soğutucu, işlemcini serin tutacaktır.

Kasa ve PSU Önerisi:

Kasa: Eğer çok büyük olmasın ama iyi hava akışı sağlasın diyorsan Lian Li Lancool 216, Phanteks P400A veya Corsair 4000D Airflow gibi modelleri düşünebilirsin.

PSU: RTX 5070 veya 4070 Super almayı planlıyorsan minimum 750W, tercihen 850W 80+ Gold sertifikalı bir PSU seçmelisin. Öneriler:

MSI MPG A850G PCIE5 (Geleceğe yönelik, kaliteli PSU)

Corsair RM850x 2021 (Uzun ömürlü ve sessiz)

Seasonic Focus GX-850 (Stabil ve güvenilir)

Son olarak, 2016’da kasa toplamışsın ama günümüzde montaj işlemi hala aynı mantıkla ilerliyor. YouTube’dan birkaç güncel toplama videosu izleyerek kolayca yapabilirsin. Eğer montaj sırasında sorun yaşarsan forumda konu açabilirsin, yardımcı oluruz.

Hayırlı olsun şimdiden!

RTX 5070’in 4090 seviyesinde performans sunacağı söylentileri doğru çıkarsa, 4070 Super’e yönelmek pek mantıklı olmayabilir. Ancak burada dikkat etmen gereken iki nokta var: fiyat ve güç tüketimi. Eğer 5070 gerçekten 4090’a yakın performans sunarken uygun bir fiyatla çıkarsa, kesinlikle tercih edilmeli. Ancak fiyatı çok yükselirse veya güç tüketimi beklenenden fazla olursa, 4070 Super hâlâ dengeli bir seçenek olabilir. PSU tarafında da en az 850W 80+ Gold sertifikalı bir model almanı öneririm, çünkü 5070 güçlü bir kart olursa stabil bir sistem için iyi bir PSU şart olacak. Şu an için en mantıklı hareket, resmi testleri bekleyip ona göre karar vermek gibi görünüyor.

RTX 5070’in 4090 seviyesinde performans sunacağı söylentileri doğru çıkarsa, 4070 Super’e yönelmek pek mantıklı olmayabilir. Ancak burada dikkat etmen gereken iki nokta var: fiyat ve güç tüketimi. Eğer 5070 gerçekten 4090’a yakın performans sunarken uygun bir fiyatla çıkarsa, kesinlikle tercih edilmeli. Ancak fiyatı çok yükselirse veya güç tüketimi beklenenden fazla olursa, 4070 Super hâlâ dengeli bir seçenek olabilir. PSU tarafında da en az 850W 80+ Gold sertifikalı bir model almanı öneririm, çünkü 5070 güçlü bir kart olursa stabil bir sistem için iyi bir PSU şart olacak. Şu an için en mantıklı hareket, resmi testleri bekleyip ona göre karar vermek gibi görünüyor.

Yeni kart hakikaten 4090’a yakın performans verebiliyorsa çok iddialı olur. Tabii fiyatı ne durumda, stoklar nasıl, hepsi merak konusu.

Eğer 5070 gerçekten 4090’a yakın bir güç sunup uygun bir fiyatlandırma ile geldiyse (ki bu biraz masalsı duruyor), bence beklemeye değer. Yeni nesil ekran kartlarının güç tüketimi ve boyutları da artabiliyor, o yüzden kasayı ve PSU’yu seçerken dikkatli olmak lazım. Benim önerim, bu kart hakkında daha fazla inceleme ve kullanıcı deneyimi çıkar çıkmaz bir göz atman olur. Performans testi sonuçları geldikçe daha net konuşuruz.

Merhaba,

Sistem bileşenlerin genel olarak fiyat/performans açısından iyi görünüyor. Ancak birkaç noktaya dikkat etmekte fayda var:

Anakart: ASUS PRIME B650M-K giriş seviyesi bir model, Ryzen 5 7500F için yeterli ama VRM soğutması biraz zayıf. Eğer ileride işlemci yükseltme düşünüyorsan B650-A veya B650-P gibi daha iyi VRM’ye sahip modellere bakabilirsin.

İşlemci: 7500F güçlü bir işlemci, ancak iGPU'su yok, yani ekran kartı olmadan sistem görüntü vermez. Bunun farkındaysan sorun yok.

RAM: 6000MHz CL30 RAM seçimi gayet iyi. EXPO profili açarsan tam performans alırsın.

SSD: Kingston Renegade hızlı bir model, ancak Fiyat/GB açısından bazen Samsung 980 Pro veya WD Black SN850X daha mantıklı olabilir, fiyatları kıyaslamanı öneririm.

Soğutucu: Thermalright Phantom Spirit 120 SE fiyatına göre harika bir hava soğutucu, işlemcini serin tutacaktır.

Kasa ve PSU Önerisi:

Kasa: Eğer çok büyük olmasın ama iyi hava akışı sağlasın diyorsan Lian Li Lancool 216, Phanteks P400A veya Corsair 4000D Airflow gibi modelleri düşünebilirsin.

PSU: RTX 5070 veya 4070 Super almayı planlıyorsan minimum 750W, tercihen 850W 80+ Gold sertifikalı bir PSU seçmelisin. Öneriler:

MSI MPG A850G PCIE5 (Geleceğe yönelik, kaliteli PSU)

Corsair RM850x 2021 (Uzun ömürlü ve sessiz)

Seasonic Focus GX-850 (Stabil ve güvenilir)

Son olarak, 2016’da kasa toplamışsın ama günümüzde montaj işlemi hala aynı mantıkla ilerliyor. YouTube’dan birkaç güncel toplama videosu izleyerek kolayca yapabilirsin. Eğer montaj sırasında sorun yaşarsan forumda konu açabilirsin, yardımcı oluruz.

Hayırlı olsun şimdiden!
Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

Anakart'ı bu alttaki ile değiştireceğim o zaman daha iyi olabilir arada uçurum bir fiyat farkı yok.

İşlemci böyle bir şey olduğunu bilmiyordum fiyatı biraz yükseltim 7700 yapsam daha mı iyi olur.

Kasa + PSU için aslında bütçe 6K civarı ama sizin önerdiklerinize göre 10K oluyor neredeyse oradan nasıl bir yol izleyebiliriz acaba en son bu aşağıdaki iki kasayı buldum ama marka biraz düşük kalıyor sanki yada kasayı düşürüp psu bir tık fiyat indirip dengeleyebiliriz belki

Son düzenleme:
Hocam bekledikçe herşeyin fiyatı artıyor en azından diğer ekipmanları alıp en son ekran kartı çıktığında yorumlara göre almayı planlıyorum. Baktım olmuyor en kötü 4070S alıp geçeceğim. PSU 850W +80 Gold bütçe sıkıntısı çıkartıyor biraz ama F/P bir ürün önerebilirseniz inceleyebilirim kasa ve psu için

Hocam linkteki B650 anakart kaliteli VRM’lere ve daha iyi soğutmaya sahip. Arada çok uçuk bir fark yok, uzun vadede kafan rahat olur, ileriye dönük upgrade’lerde de sorun yaşamazsın.

İşlemci tercihi (7500F vs 7700): Eğer bütçeni biraz daha esnetebiliyorsan Ryzen 7 7700 uzun vadede kesinlikle avantajlı olur. Çoklu çekirdek performansı daha iyi; oyunların yanı sıra farklı işler (stream, video düzenleme vb.) yapacaksan farkını hissedersin.

Kasa + PSU tarafında:

DeepCool CH560 + 850W Gold: 850W Gold PSU, ileride ekran kartı yükseltmeyi düşünsen bile seni rahat rahat götürür. Markayı çok üst seviye olarak görmeyen var ama DeepCool uzun zamandır hem soğutma hem de kasa tarafında güvenilir bir firma. Kasanın hava akışı da mesh tasarımı sayesinde gayet iyi olacaktır.

Dark Maxima V20: Tasarım olarak güzel ve büyük fanları var ama PSU dahil değil. Kaliteli bir Gold PSU ayrıca alırsan maliyet artar. Bütçen 6K civarı diyorsan DeepCool’un bundle’ı daha mantıklı olur gibi.

Bence bütçeyi 6K’ya yakın tutmak istiyorsan DeepCool CH560 ve 850W Gold kombinasyonu gayet iyi bir paket. İleride 7700 işlemciyle veya daha güçlü bir ekran kartıyla da kullanırken sıkıntı yaşamazsın. Şimdiden hayırlı olsun, alırsan deneyimlerini yazmayı unutma. Kolay gelsin!

Hocam bekledikçe herşeyin fiyatı artıyor en azından diğer ekipmanları alıp en son ekran kartı çıktığında yorumlara göre almayı planlıyorum. Baktım olmuyor en kötü 4070S alıp geçeceğim. PSU 850W +80 Gold bütçe sıkıntısı çıkartıyor biraz ama F/P bir ürün önerebilirseniz inceleyebilirim kasa ve psu için

Aynen hocam, ülkemizde bekledikçe fiyatlar maalesef durmadan yükseliyor. Yüksek bir ekran kartı hedefliyorsan diğer parçaları toplayıp ekran kartını en sona bırakmak mantıklı. Sonuçta kartlar çıktığında bol bol test ve kullanıcı yorumu göreceğiz; öylece daha net karar verirsin.

PSU konusunda 850W Gold bütçeyi zorluyorsa, Cooler Master, FSP, Seasonic, Corsair gibi markaların 750W Gold modellerine de göz atabilirsin. Özellikle orta seviye bir ekran kartıyla da işini görebilecek güç rezervi kalır. Kasa seçiminde ise mesh (delikli ön panel) olanlara yönel; soğutma açısından daha rahat edersin. Örnek olarak Cooler Master’ın MasterBox serisi ya da Corsair 4000D Airflow f/p açısından güzel seçenekler.

Yine de uzun vadede 850W Gold almak kafanı rahatlatır, ama dediğin gibi bütçeyi çok zorluyorsa 750W Gold + iyi hava akışı olan bir kasa ile de gayet sağlam bir sistem kurabilirsin. Şimdiden hayırlı olsun, parçaları alırken aklına takılan başka şeyler olursa yine yaz.

Aynen hocam, ülkemizde bekledikçe fiyatlar maalesef durmadan yükseliyor. Yüksek bir ekran kartı hedefliyorsan diğer parçaları toplayıp ekran kartını en sona bırakmak mantıklı. Sonuçta kartlar çıktığında bol bol test ve kullanıcı yorumu göreceğiz; öylece daha net karar verirsin.

PSU konusunda 850W Gold bütçeyi zorluyorsa, Cooler Master, FSP, Seasonic, Corsair gibi markaların 750W Gold modellerine de göz atabilirsin. Özellikle orta seviye bir ekran kartıyla da işini görebilecek güç rezervi kalır. Kasa seçiminde ise mesh (delikli ön panel) olanlara yönel; soğutma açısından daha rahat edersin. Örnek olarak Cooler Master’ın MasterBox serisi ya da Corsair 4000D Airflow f/p açısından güzel seçenekler.

Yine de uzun vadede 850W Gold almak kafanı rahatlatır, ama dediğin gibi bütçeyi çok zorluyorsa 750W Gold + iyi hava akışı olan bir kasa ile de gayet sağlam bir sistem kurabilirsin. Şimdiden hayırlı olsun, parçaları alırken aklına takılan başka şeyler olursa yine yaz.
Bu kombinasyon dediklerinize uyuyor gibi bunu alıp geçiyorum :)

Hocam linkteki B650 anakart kaliteli VRM’lere ve daha iyi soğutmaya sahip. Arada çok uçuk bir fark yok, uzun vadede kafan rahat olur, ileriye dönük upgrade’lerde de sorun yaşamazsın.

İşlemci tercihi (7500F vs 7700): Eğer bütçeni biraz daha esnetebiliyorsan Ryzen 7 7700 uzun vadede kesinlikle avantajlı olur. Çoklu çekirdek performansı daha iyi; oyunların yanı sıra farklı işler (stream, video düzenleme vb.) yapacaksan farkını hissedersin.

Kasa + PSU tarafında:

DeepCool CH560 + 850W Gold: 850W Gold PSU, ileride ekran kartı yükseltmeyi düşünsen bile seni rahat rahat götürür. Markayı çok üst seviye olarak görmeyen var ama DeepCool uzun zamandır hem soğutma hem de kasa tarafında güvenilir bir firma. Kasanın hava akışı da mesh tasarımı sayesinde gayet iyi olacaktır.

Dark Maxima V20: Tasarım olarak güzel ve büyük fanları var ama PSU dahil değil. Kaliteli bir Gold PSU ayrıca alırsan maliyet artar. Bütçen 6K civarı diyorsan DeepCool’un bundle’ı daha mantıklı olur gibi.

Bence bütçeyi 6K’ya yakın tutmak istiyorsan DeepCool CH560 ve 850W Gold kombinasyonu gayet iyi bir paket. İleride 7700 işlemciyle veya daha güçlü bir ekran kartıyla da kullanırken sıkıntı yaşamazsın. Şimdiden hayırlı olsun, alırsan deneyimlerini yazmayı unutma. Kolay gelsin!
Değerli yorumunuz için çok çok teşekkür ederim dediğiniz şekilde alıyorum.

Sizleri tekrar rahatsız ediyorum ama ek bir konu açmak istedim bu sisteme uygun en F/P 2k 240 hz ekran ne alabilirim acaba genel FPS oyun oynamayı falan seviyorum ama hikaye tabanlı oyunlarda oynayacağım renk olarak DCI-P3 ve IPS olması önemli. Bütçe 15 Bin civarı
@TechGuru @Enes @Fuat

Son düzenleme:
Bence monitör seçimi en az sistem seçimi kadar önemli, özellikle 2K 240Hz ve IPS gibi özellikler istiyorsan iyice araştırmak lazım. DCI-P3 ve renk doğruluğu da önemli diyorsun, o zaman F/P dengesini korumak biraz zorlaşır. Yine de 15K civarına bakabileceğin birkaç model var:

1. Gigabyte M27Q X: 27 inç, 1440p, 240Hz IPS paneli var. Renk skalası ve tepki süresi gayet iyi. Fiyatı da benzer özellikli modellere göre biraz daha uygun kalabiliyor. DCI-P3 kapsamı da başarılı diye biliyorum.

2. MSI MAG/MPG Serisi: Özellikle MSI MPG Artymis (QD panelli olanlar) renkleri çok canlı veriyor. Bazıları kavisli, bazıları düz oluyor; 2K/240Hz IPS arayışında bu seriye bir bak derim. Belki kampanyayla 15K civarına yakalarsın.

3. ViewSonic Elite XG serisi (XG270QG ya da XG271QG gibi varyasyonlar): Kaliteli IPS paneller ve geniş renk gamı sunuyorlar. FPS oyunlarına yönelik güzel özellikleri var. Ama fiyatlar zaman zaman uçabiliyor, takip etmek lazım.

4. Dell/Alienware AW2723DF: Çok övülen modellerden, 240Hz (hatta 270’e OC), 1440p, renk doğruluğu müthiş. Ama fiyatı biraz daha yüksek geziyor. Kampanyaya denk gelirsen bakabilirsin.

Gigabyte M27Q X genelde “alınabilir fiyatlı, performanslı IPS 240Hz” listesinin başlarında yer alıyor. 15K civarında bulunabiliyorsa kaçırma derim. Mutlaka monitörün test videolarına ve kullanıcı yorumlarına bak; özellikle DCI-P3 kapsam yüzdesi ve mat/yarı mat panel kalitesi açısından gerçek deneyimler önemli.

Şimdiden hayırlı olsun, monitörü aldıktan sonra deneyimlerini buraya yazarsan hepimize rehber olur. Kolay gelsin!

Son düzenleme:
Eğer oyun odaklı gidiyorsan ve “daha güçlü GPU daha işime yarar” diyorsan, 4070 Ti içeren sistem bir tık öne çıkabilir. Ama kasanın ve PSU’nun markası hakkında emin ol, kalitesiz PSU ileride sıkıntı yaratır.

Daha çok iş/çoklu görev yapacaksan, Ryzen 7 7700 avantajlı ama 4070 Super bir tık daha düşük kalabilir.

57K’ya kendi topladığın, parça parça seçtiğin sistemin her bileşeni kaliteli ve markası belli. 60K’daki hazır sistemin tek artısı ekran kartı gücü ama diğer bileşenlerde (kasa, soğutma, PSU) soru işareti var.

Ben olsam ya kendi sistemimi toplar, Corsair 4000D + RM850E combo’yu indirimliyken tercih eder, ileride GPU’yu güncellerdim; ya da Pckolik’te PSU’yu daha iyi bir markayla değiştirme opsiyonu varsa onu değerlendirirdim. Son karar kullanım alanı ve bütçene bağlı.

Merhaba @Rizacan67
  • Performans açısından bakarsak 7600X + RTX 4070 Ti kombinasyonu oyunlarda oldukça güçlü. Yüksek ayarlarda uzun süre sıkıntı çıkarmaz.
  • Fakat PSU ve sıvı soğutma gibi kritik bileşenlerde 1ST Player markasını kullanıyor olman biraz riskli olabilir. Daha bilinen bir PSU ile sistemi kurmak, stabilite ve güvenlik açısından içini rahat ettirir.
  • SSD tarafında da hız beklentine göre belki bir tık daha üst seviye modele bakabilirsin.
Eğer fiyat avantajı büyükse ve bütçeni sarsmayacaksa PSU’yu daha güvenilir bir marka ile değiştirmek en azından kafanı rahat tutar. Sistem hayırlı olsun, topladıktan sonra performans ve sıcaklık sonuçlarını burada paylaşırsan merakla bekliyor olacağız!

Eğer oyun odaklı gidiyorsan ve “daha güçlü GPU daha işime yarar” diyorsan, 4070 Ti içeren sistem bir tık öne çıkabilir. Ama kasanın ve PSU’nun markası hakkında emin ol, kalitesiz PSU ileride sıkıntı yaratır.

Daha çok iş/çoklu görev yapacaksan, Ryzen 7 7700 avantajlı ama 4070 Super bir tık daha düşük kalabilir.

57K’ya kendi topladığın, parça parça seçtiğin sistemin her bileşeni kaliteli ve markası belli. 60K’daki hazır sistemin tek artısı ekran kartı gücü ama diğer bileşenlerde (kasa, soğutma, PSU) soru işareti var.

Ben olsam ya kendi sistemimi toplar, Corsair 4000D + RM850E combo’yu indirimliyken tercih eder, ileride GPU’yu güncellerdim; ya da Pckolik’te PSU’yu daha iyi bir markayla değiştirme opsiyonu varsa onu değerlendirirdim. Son karar kullanım alanı ve bütçene bağlı.
En son bu şekilde güncelleme yaptım sıkıntı yok diyorsanız alacağım artık :D
7600 Tercih etmemin sebebi ekran kartını 1 - 2 ay sonra alacağım için en azından dahili gpu ile sistemi test edebilirim.
Anakartı bluetooth ve Wifi için tercih ettim en uygunu buydu ama gerek yok denilirse düşürebilirim.
Kasa + psu 1000 TL indirim var diye bu şekilde seçtim.

İşlemci: AMD Ryzen 5 7600 ( 6500 TL )
Anakart: MSI B650M GAMING PLUS WIFI ( 7500 TL )
Ssd : Kingston KC3000 PCIe 4.0 ( 3300 TL )
RAM: Patriot Viper Venom RGB 32 GB (2x16) DDR5 6000 MHz CL30 ( 4000 TL )
İşlemci Soğutucusu: Thermalright Phantom Spirit 120 SE ( 1900 TL )
Güç Kaynağı + Kasa : CORSAIR 4000D iCUE AIRFLOW RGB + RM850E ( 7200 TL )
Ekran Kartı : 4070 S yada 5070
@TechGuru @Enes

Ekran Kartı : 4070 S yada 5070

Bence 5070 beklemelisin.

Bence 5070 beklemelisin.

Diğer bileşenler için diyeceğiniz yada kötü bir durum var mı ? Ona göre diğer bileşenleri bugün alacağım

Diğer bileşenler için diyeceğiniz yada kötü bir durum var mı ? Ona göre diğer bileşenleri bugün alacağım
Bence sistem gayet güzel olmuş, özellikle Ryzen 5 7600’ün dahili grafik birimiyle test yapabilmen ileride ekran kartına geçene kadar sana büyük rahatlık sağlar. Anakart olarak MSI B650M Gaming Plus WiFi hem Wi-Fi hem Bluetooth ihtiyacını karşılayacak en makul seçeneklerden biri, o yüzden değiştirmene çok gerek yok gibi.

KC3000 hızlı bir SSD, Patriot Viper Venom RGB RAM’lerin de CL30 gecikmeyle 6000 MHz’de çalışması çok iyi performans verecektir. Soğutucu olarak Thermalright Phantom Spirit 120 SE zaten “fiyat/performans canavarı” diye biliniyor; Ryzen 5 7600’ü serin serin çalıştırır.

Son olarak Corsair 4000D iCUE Airflow + RM850E ikilisi hem marka kalitesi hem de hava akışı açısından uzun vadede içini rahat ettirir. 850W güç kaynağı da ileride yüksek seviye ekran kartına geçersen seni idare eder.

Kısacası, büyük bir sıkıntı görünmüyor. Ekran kartını alınca tam anlamıyla keyfini çıkarırsın. Şimdiden hayırlı olsun, topladıktan sonra performans ve sıcaklık değerlerini de paylaşırsan süper olur!

Yeni Konular

Geri