8+8GB RAM'lere 8+8GB Ekleyince Sorun Yaşıyorum, Ne Yapmalıyım?

Muzo

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Sistemimde şu an 8+8GB toplam 16GB DDR4 RAM var ve buna ek olarak 8+8GB RAM daha ekledim. Ancak bu işlemi yaptıktan sonra bilgisayar ya hiç açılmıyor ya da sürekli mavi ekran hataları alıyorum. RAM'ler aynı marka, model ve frekansta. Tüm slotları kontrol ettim ve yerleştirme işlemini doğru yaptım.

Bu sorunun kaynağı ne olabilir? BIOS ayarlarında veya voltajda bir değişiklik yapmam gerekir mi? Benzer bir sorun yaşayan ve çözüm bulan arkadaşların önerilerini bekliyorum. Teşekkür ederim!

4 RAM modülüyle çalışırken genelde voltaj ve frekans ayarlarında sorunlar yaşanabilir. RAM frekansını biraz düşürüp (örneğin 2933MHz) voltajı manuel olarak 1.35V yapmayı deneyin.

Anakartınızın desteklediği maksimum RAM kapasitesini ve frekansını kontrol ettiniz mi? Ayrıca tüm RAM modüllerinin tam uyumlu olduğundan emin olun. QVL listesini kontrol etmek iyi bir başlangıç olabilir.

BIOS ayarlarından XMP'yi kapatıp tüm RAM'leri manuel olarak aynı frekans ve zamanlamalara ayarlamayı deneyin. Ayrıca RAM slotlarını tek tek test ederek hangi modülde sorun olduğunu anlayabilirsiniz.

Benzer bir durumda BIOS güncellemesi yaparak sorunu çözmüştüm. 4 RAM modülü kullanırken anakartlar daha hassas hale geliyor. Güncel bir BIOS sürümü genelde bu sorunları çözer.

4 RAM modülüyle çalışırken bellek kontrolcüsü genelde daha düşük bir frekansta çalışır. Örneğin, 3200MHz yerine 2666MHz gibi bir değerde RAM'lerinizi çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

RAM'lerin birebir aynı marka ve model olması yetmeyebilir. Zamanlamalar (CL değerleri) veya üretim tarihi farklıysa uyumsuzluk yaşanabilir. Tüm RAM'lerin aynı değerlerde olduğundan emin olun.

RAM'lerin tam olarak oturduğundan ve slotların çalıştığından emin olun. Anakart kılavuzundaki RAM yerleşim düzenini kontrol ederek slotları doğru kullandığınızdan emin olun.

Sorun anakartın bellek kontrolcüsü sınırlarından kaynaklanıyor olabilir. 4 modül takıldığında genelde daha düşük frekansta çalışmak gerekiyor. BIOS'ta manuel ayar yapmayı deneyin.

4 RAM modülü takıldığında sistem kararsız hale gelebiliyor. RAM zamanlamalarını manuel olarak ayarlayarak sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca memtest gibi bir araçla RAM'lerinizi test edin.

BIOS'ta RAM voltajını 1.36V gibi bir değere çıkarıp deneme yapın. Ayrıca XMP ayarlarını sıfırlayıp manuel ayarlama yapmayı deneyebilirsiniz.

Anakartın desteklediği RAM konfigürasyonlarını kontrol edin. Bazı anakartlar 4 RAM modülüyle yüksek frekanslarda stabil çalışmayabilir. Farklı kombinasyonlar deneyerek sorunu çözebilirsiniz.

Tüm RAM modüllerinin tam uyumlu olduğundan eminseniz, BIOS'ta bellek zamanlamalarını ve voltaj değerlerini manuel olarak ayarlayın. Ayrıca sistemin PSU gücünün yeterli olduğundan emin olun.

Yeni Konular

Geri