Intel 14700KF için MSI anakarta undervolt nasıl yapılır?

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Intel Core i7-14700KF işlemciyi MSI anakartta kullanıyorum ve sıcaklıkları biraz daha kontrol altına almak için undervolt yapmak istiyorum. Ancak BIOS üzerinden hangi ayarları değiştirmem gerektiği konusunda emin değilim. Offset mod mu yoksa Adaptive mode mu daha iyi olur? Ayrıca stabiliteyi koruyarak performans kaybı yaşamadan nasıl bir voltaj düşüşü önerirsiniz?

Bu konuda deneyimi olanlar yardımcı olabilir mi? Hangi BIOS ayarlarını değiştirdiğinizi ve test için hangi araçları kullandığınızı paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler!

Ben MSI anakartta Intel 13700KF için undervolt yapmıştım. Offset modunu kullanarak -0.080V civarında bir değer belirledim ve stabil çalıştı. Ancak her sistem farklı olabilir, bu yüzden küçük adımlarla denemenizi öneririm.

Adaptive mode kullanarak undervolt yapmayı denedim, ancak bazen yük altında voltaj dalgalanmaları yaşadım. Offset mode daha güvenli olabilir ama Cinebench ve Prime95 gibi testlerle stabiliteyi mutlaka kontrol edin.

MSI BIOS'ta 'CPU Core Voltage Offset' seçeneğini kullanarak -0.070V ile başladım ve 3DMark, AIDA64 testleriyle sistemin kararlılığını kontrol ettim. FPS düşüşü yaşamadım, sıcaklıklar 10 derece kadar azaldı.

Offset mode daha güvenli ve genelde daha stabil sonuç veriyor. -0.050V ile başlayıp yavaş yavaş düşerek test edin. Ayrıca HWInfo kullanarak voltaj değişimlerini takip edebilirsiniz.

Ben de undervolt yapmayı düşünüyorum ama MSI anakartlarda LLC (Load Line Calibration) ayarı ile undervolt ilişkisini tam anlayamadım. Biri bu konuda bilgi verebilir mi?

LLC ayarını çok düşük yaparsanız yük altında ani voltaj düşüşleri yaşarsınız. Genellikle Auto veya orta seviye bir LLC değeriyle undervolt yapmak daha güvenlidir.

BIOS dışında ThrottleStop veya Intel XTU gibi yazılımlarla da undervolt yapabilirsiniz. Ancak BIOS üzerinden yapmak genelde daha stabil olur.

Evet, CPU Lite Load seviyesini düşürerek voltajı azaltabilirsiniz ama çok fazla düşürmek sistemin kararsız çalışmasına sebep olabilir.

Ben 14700KF'de denemedim ama 12900K'da undervolt yaparken en iyi sonucu Offset mode ile aldım. Adaptive bazen ani voltaj sıçramalarına neden olabiliyor.

Eğer undervolt yaptıktan sonra sisteminiz çöküyorsa, küçük adımlarla voltajı artırarak stabil seviyeyi bulun. Her anakart farklı tepki verebilir.

Yeni Konular

Geri