Laptop GPU ve CPU sıcaklığı en fazla kaç olmalı?

Cihan

GadgetEfsanesi
Laptop kullanırken CPU ve GPU sıcaklıklarının belli bir sınırın üzerinde olması uzun vadede donanım sağlığı açısından zararlı olabilir. Peki, laptopunuzun işlemcisi (CPU) ve ekran kartı (GPU) için ideal ve maksimum sıcaklıklar kaç derece olmalı? Aşırı ısınmayı önlemek için neler yapılabilir? Kendi cihazlarınızda hangi sıcaklık değerlerini görüyorsunuz?

Genellikle modern laptoplarda CPU için 85-90°C, GPU için ise 80-85°C civarı maksimum sınır olarak kabul ediliyor. Daha yüksek sıcaklıklar uzun vadede donanım hasarına yol açabilir.

Benim laptopumda oyun oynarken CPU 95°C’ye kadar çıkıyor, ancak performans kaybı yaşamıyorum. Yine de bu sıcaklıklar sağlıklı mı emin değilim.

Laptoplar için ideal sıcaklıklar yük altında CPU için 70-80°C, GPU için 65-75°C civarında olmalı. 90°C üstü riskli olabilir.

Sıcaklığı düşürmek için undervolt yapmak faydalı olabilir. Özellikle Intel işlemcilerde ThrottleStop veya AMD için Ryzen Controller kullanarak voltaj ayarı yapabilirsiniz.

Termal macun değişimi yapmak büyük fark yaratabiliyor. Özellikle birkaç yıl kullanılmış laptoplarda eskiyen macunlar sıcaklıkları ciddi şekilde artırabiliyor.

Fan hızlarını manuel ayarlamak bazen faydalı oluyor. MSI Afterburner veya üreticinin kendi yazılımıyla fan eğrisini değiştirebilirsiniz.

Bazı laptoplar aşırı ısınınca otomatik olarak termal throttling yaparak performansı düşürüyor. Bu yüzden belirli sıcaklık değerlerinden sonra FPS düşüşü yaşayabilirsiniz.

Oyun oynarken ısıyı düşürmek için güç ayarlarını dengeli moda almak ve turbo boost’u kapatmak iyi bir seçenek olur.

MacBook’lar genellikle fanı geç çalıştırıyor, bu yüzden sıcaklık 90°C’yi bulabiliyor. Ama Apple, silikon bazlı çiplerinde sıcaklığı iyi yönetiyor.

Benim laptopumda GPU 75°C’yi geçmiyor ama CPU bazen 95°C’ye ulaşıyor. Bunu düşürmek için yazılım önerisi olan var mı?

Yeni Konular

Geri