Lenovo Ideapad AMD Ryzen 7 5700U: Windows 11 Yükleme Sorunu (Select Boot Device)

Xanadu

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Lenovo Ideapad cihazımda (AMD Ryzen 7 5700U işlemcili) Windows 11 yüklerken "Select Boot Device" ekranında takılı kalıyorum. USB üzerinden yükleme yapmaya çalışıyorum ve boot sırasını USB öncelikli olacak şekilde ayarladım, ancak bir türlü ilerleyemiyorum.

Şu ana kadar denediklerim:
1. USB belleği Rufus ile UEFI modunda hazırladım.
2. BIOS üzerinden Secure Boot’u devre dışı bıraktım.
3. Boot menüsünden USB'yi manuel olarak seçtim.

Buna rağmen hala aynı ekranda takılıyorum. Daha önce benzer bir sorun yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı? Yardımlarınızı bekliyorum!

Merhaba, bu sorunu yaşadığımda genelde USB'nin doğru şekilde hazırlandığından emin olmak için Media Creation Tool kullanarak yeni bir yükleme USB'si oluşturuyorum. Rufus yerine bu yöntemi deneyebilirsin.

Secure Boot'u devre dışı bırakmanın yanı sıra CSM modunu etkinleştirip denemeni öneririm. Bazı Lenovo cihazlarda yalnızca bu ayar etkinleştirildiğinde boot işlemi sorunsuz çalışıyor.

Eğer hala sorun devam ediyorsa, USB portlarının çalışıp çalışmadığını kontrol et. Özellikle 3.0 portlarını kullanıyorsan, 2.0 portuna geçmeyi dene. Bazı durumlarda UEFI bu portlarla uyumsuzluk gösterebiliyor.

Lenovo BIOS ayarlarında 'OS Optimized Defaults' seçeneği varsa, bunu Windows 11 için etkinleştir. Ayrıca 'PXE Boot' gibi gereksiz boot seçeneklerini kapatmayı unutma.

Benzer bir durum yaşadığımda sorun USB bellekteki ISO dosyasının bozuk olmasından kaynaklanıyordu. ISO'yu yeniden indirip USB'yi tekrar oluşturmayı denemelisin.

UEFI modunda yükleme yapıyorsan, diskin GPT formatında olması gerekiyor. Diskinin MBR formatında olup olmadığını kontrol et ve gerekiyorsa 'Diskpart' ile GPT'ye çevir.

Lenovo cihazlarda Windows yüklerken bazen BIOS güncellemesi gerekebiliyor. Lenovo’nun resmi sitesinden BIOS sürümünü kontrol edip güncelleyebilirsin.

Lenovo'nun bazı modellerinde 'Fast Boot' özelliği açık kalmışsa bu sorun ortaya çıkabiliyor. BIOS'tan bu ayarı devre dışı bırakmayı deneyebilirsin.

Boot ekranında takılı kalıyorsan, USB belleğin FAT32 formatında olduğundan emin ol. Bazı cihazlar NTFS formatındaki USB'leri desteklemeyebiliyor.

Eğer hala çözüm bulamadıysan, Lenovo'nun Recovery moduna girerek sistem kurtarma aracıyla diski sıfırlayıp yeniden denemeyi düşünebilirsin.

Lenovo cihazlarda USB'nin düzgün algılanmaması durumunda başka bir USB bellek kullanmayı dene. Bazı markalar uyumsuzluk yaratabiliyor.

Sistem ayarlarını sıfırlayıp, BIOS'u varsayılan ayarlara döndürmeyi deneyebilirsin. Bu bazen sorunlu ayarları temizleyip doğru boot işlemini başlatabiliyor.

Yeni Konular

Geri