Tüm Ayarlarda Aynı FPS Neden Olur?

Enes

Administrator
Yönetici
Sistemdeki donanım:
  • RAM: 16 GB
  • Ekran Kartı: Intel Arc B580
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5500

Farklı grafik ayarlarında (düşük, orta, yüksek) oynadığım oyunlarda FPS neredeyse hiç değişmiyor. Bu durumun sebebi ne olabilir? Aşağıdaki başlıkları tartışmaya açıyorum:

1. CPU darboğazı: İşlemcim ekran kartını tam olarak desteklemiyor olabilir mi?
  2. Sürücü sorunları: Intel Arc B580 için en güncel sürücüleri yükledim, fakat başka bir ayar mı eksik
  3. Oyun optimizasyonu: Bazı oyunlar düşük ve yüksek ayarlarda benzer performans mı gösteriyor.
  4. Gölgeleme ve çözünürlük: Çözünürlük ve bazı ayarlar FPS değişikliğine neden olmuyor olabilir mi?

Sizce bu tür bir durumda ne yapılmalı? Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum!

Bu durum genellikle işlemci darboğazı nedeniyle olur. Ryzen 5 5500 bazı oyunlarda Intel Arc B580'i tam kapasitede çalıştıramıyor olabilir. İşlemci ve ekran kartı uyumluluğunu test etmek için CPU ve GPU kullanım oranlarını kontrol etmelisin.

Eğer tüm grafik ayarlarında aynı FPS alıyorsan, ekran kartının performansı limitleniyor olabilir. BIOS ayarlarında 'Resizable BAR' özelliğinin aktif olup olmadığını kontrol etmeni öneririm. Ayrıca, oyunun grafik motorunun sınırlamaları da bu duruma sebep olabilir.

Bence asıl problem sürücü kaynaklı olabilir. Intel Arc serisi için yayınlanan en son sürücüleri kullanıp kullanmadığını bir daha kontrol et. Ayrıca, oyun içi V-Sync veya FPS sınırlama gibi ayarların kapalı olduğundan emin ol.

Oyun optimizasyonu bu tür durumların ana nedenlerinden biri olabilir. Bazı oyunlar grafik ayarlarını değiştirdiğinizde, FPS farkını hissetmemenize yol açacak şekilde optimize edilmiştir. Özellikle eski oyunlarda bu daha sık görülür.

Intel Arc B580'nin bellek kapasitesi ve bant genişliği de FPS farkının hissedilmemesine neden olabilir. RAM'in dual-channel çalıştığından emin ol ve ekran kartı bellek kullanımını izlemek için yazılım kullan.

Bu durumu daha önce yaşadım ve sebebi oyunun kendi içinde yer alan bir FPS sınırlayıcıydı. Ayarlarda bunu kontrol etmeni öneririm. Alternatif olarak, oyun dosyalarını doğrulayabilirsin.

İşlemcinin güç planını yüksek performans olarak ayarladın mı? Eğer güç planı dengedeyse işlemci tam performans gösteremeyebilir. Ayrıca RAM hızını da kontrol edebilirsin, düşük hızlar performansı etkiler.

Tüm ayarlarda aynı FPS alıyorsan, çözünürlüğün sabit kalması da bir etkendir. Örneğin 1080p ve 4K gibi çözünürlükler arasında FPS farkı oluşmayabilir. Çözünürlük ayarlarını değiştirmeyi denedin mi?

Sistem bileşenlerinin termal limitlere ulaşıp ulaşmadığını kontrol ettin mi? Özellikle işlemcinin veya ekran kartının ısınma nedeniyle performansını kısıtladığı durumlarda FPS düşüşü yerine sabit bir FPS görebilirsin.

Birçok kişi sürücü ve BIOS ayarlarına değinmiş, ancak ben farklı bir noktaya dikkat çekmek istiyorum: SSD hızın oyun yükleme sürelerini etkiler, bu da dolaylı olarak FPS performansını etkileyebilir.

Ekran kartının güç bağlantılarının tam oturduğundan ve gereken watt'ı sağlayan bir PSU'ya sahip olduğundan emin misin? Güç kaynağı sorunları performansı sınırlayabilir.

Render ölçeklendirme ayarını kontrol etmelisin. Düşük grafik ayarlarında, render ölçeklendirme yüksek kalabilir ve bu da FPS değişikliğini sınırlayabilir.

Sistemin diğer uygulamalar tarafından arka planda meşgul edilip edilmediğini kontrol et. Özellikle oyun sırasında arka planda çalışan antivirüsler veya başka yazılımlar FPS'yi sabitleyebilir.

Benzer bir durumla karşılaştım ve çözüm, oyun için belirli bir başlatma seçeneği eklemek oldu. Steam veya diğer platformlardaki oyun ayarlarını kontrol et.

Donanımın enerji tüketim limitlerine takılıyor olabilir. MSI Afterburner gibi bir yazılımla güç tüketimini kontrol etmeni tavsiye ederim.

Tüm ayarlarda aynı FPS almanın sebebi, ekran kartının sürücü güncellemelerinden sonra varsayılan ayarlarla çalışması olabilir. Özellikle 'Power Management' ayarlarını kontrol etmelisin.

Yeni Konular

Geri