Windows 10 Format Sonrası Yapılması Gerekenler

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Windows 10 format attıktan sonra bilgisayarınızı en iyi şekilde kullanabilmek için hangi adımları takip ediyorsunuz? Sürücü yüklemeleri, güncellemeler, güvenlik ayarları, performans optimizasyonları gibi konularda önerilerinizi paylaşın!

Öncelikle sürücüleri yüklemek en önemli adım. Windows Update üzerinden güncellemeleri kontrol edin ve eksik olan sürücüleri üreticinin web sitesinden indirip kurun.

Ben format sonrası gereksiz sistem uygulamalarını kaldırıyorum. Windows'un bloatware yazılımlarını silmek performansı artırıyor.

Bir virüs koruma programı yüklemek şart. Windows Defender iyi ama ek bir güvenlik duvarı veya antivirüs programı kullanmak faydalı olabilir.

Sistem geri yükleme noktasını oluşturmayı unutmayın. Böylece herhangi bir hata durumunda geri dönüş yapabilirsiniz.

SSD kullanıyorsanız TRIM komutunu ve AHCI modunu aktif ettiğinizden emin olun. Bu disk sağlığını koruyacaktır.

Güç seçeneklerinden yüksek performans modunu seçmek önemli. Özellikle laptop kullanıcıları için büyük fark yaratıyor.

Başlangıçta çalışan gereksiz programları devre dışı bırakın. Görev Yöneticisi > Başlangıç sekmesinden ayarlayabilirsiniz.

Microsoft Store ve Windows Update üzerinden önemli uygulamaları yüklemeyi unutmayın. Özellikle Office ve tarayıcı gibi günlük kullanılan yazılımlar.

RAM kapasitenize bağlı olarak sanal bellek ayarlarını optimize edin. Yetersiz RAM'iniz varsa sanal belleği artırabilirsiniz.

Windows 10'un gizlilik ayarlarını gözden geçirmek lazım. Telemetri verilerini en aza indirmek için Ayarlar > Gizlilik sekmesini kontrol edin.

Güvenliğiniz için Windows Defender ve Güvenlik Duvarı ayarlarını yapılandırın. Gereksiz açıkları kapatmak önemli.

Windows Update'den sonra mutlaka tüm sürücüleri el ile kontrol edin. Bazı sürücüler güncellenmemiş olabilir.

Tüm sistem güncellemelerini yaptıktan sonra, sisteminizin stabil olup olmadığını test etmek için birkaç günlük kullanım yapın. Gereksiz olan hizmetleri de kapatabilirsiniz.

Ben her zaman ilk olarak web tarayıcımı ve favori uygulamalarımı yüklerim. Chrome, Firefox, VLC Player gibi yazılımlar hemen kurulmalı.

SSD veya HDD kullanıyorsanız, disk birleştirme veya optimizasyon işlemini yaparak daha hızlı bir deneyim elde edebilirsiniz.

Eğer özel bir yazılım veya oyun kullanıyorsanız, format sonrası bunların lisanslarını tekrar etkinleştirmeyi unutmayın. Özellikle Adobe ve Microsoft ürünlerinde bu önemli!

Geri