Windows 11 24H2 Güncellemesi Sonrası Performans Sorunları

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz günlerde Windows 11 24H2 güncellemesini yükledim ve sonrasında bilgisayarımda belirgin bir yavaşlama fark ettim. Özellikle başlangıç süresi uzadı ve arka planda birkaç uygulama çalışırken bile sistem çok kasıyor. Daha önce hiç bu kadar sorun yaşamamıştım.

Bilgisayarımın özellikleri şu şekilde:
- İşlemci: Intel Core i7-9700K
- RAM: 16GB DDR4
- SSD: Samsung 970 Evo 1TB
- Ekran Kartı: NVIDIA RTX 2070

Güncellemeden önce performans mükemmeldi. Güncelleme sonrası neler değişti bilmiyorum ama Task Manager'da CPU ve Disk kullanımının sık sık %100'e çıktığını gözlemliyorum. Driver'larımı kontrol ettim ve güncel olduklarından eminim. Ayrıca Windows'un kendi sorun gidericisini de çalıştırdım fakat bir çözüm bulamadım.

Aynı sorunu yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı? Geri dönmek istemiyorum ama gerekirse eski sürüme döneceğim. Yardımlarınızı bekliyorum!

Merhaba, ben de aynı güncellemeyi yükledikten sonra performans düşüşü yaşadım. Disk kullanımının artması, genelde Windows'un arka planda indeksleme yapmasından kaynaklanabiliyor. Başlat menüsünden 'Hizmetler' kısmına girip 'Windows Search' hizmetini devre dışı bırakmayı deneyebilirsin. Bende işe yaradı.

Bu tür sorunlar genelde güncelleme sonrası uyumsuz bir driver'dan kaynaklanıyor olabilir. NVIDIA'nın sitesinden ekran kartı driver'ını yeniden indirip temiz bir kurulum yapmayı deneyebilirsin. Ayrıca BIOS güncellemeyi de öneririm. Bazen işletim sistemi güncellemeleri donanım uyumluluğu sorunlarına neden olabiliyor.

Ben bu tür problemlerle karşılaştığımda, genelde bir 'SFC /scannow' komutuyla sistem dosyalarını kontrol ediyorum. Komutu CMD üzerinden yönetici olarak çalıştır ve sistemde bozuk dosya varsa düzeltilmesini bekle. Bu bazen güncelleme kaynaklı hataları düzeltebiliyor.

Merhaba, Windows Update sonrası 'Temiz Kurulum' yapmayı düşündün mü? Güncellemeler bazen önceki sistem dosyalarını bozulmuş bırakabiliyor. Medya Oluşturma Aracı ile güncel sürümün ISO dosyasını indirip sıfırdan kurulum yapmanı öneririm. Tabi önce yedek almayı unutma!

Performans sorunları yaşıyorsan Görev Yöneticisi'nden başlangıçta çalışan gereksiz uygulamaları devre dışı bırakmayı denedin mi? Ayrıca, Windows'un güç planını 'Yüksek Performans' olarak değiştirmeyi öneririm.

Merhaba, güncellemeden sonra 'Windows Ayarları > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları'na girip sanal bellek (page file) ayarlarını kontrol et. Bazen Windows yanlış bir şekilde bunu optimize etmeye çalışıp yavaşlamalara neden olabiliyor.

Bence öncelikle temiz bir sistem başlangıcı yaparak sorunları izole etmeyi denemelisin. 'msconfig' üzerinden tüm üçüncü parti hizmetleri devre dışı bırakıp sistemi yeniden başlat. Eğer sorun çözülürse, sorunlu hizmeti teker teker aktif ederek bulabilirsin.

Birkaç forumda bu güncellemenin bazı eski SSD firmware'lerinde performans düşüşüne neden olduğunu okumuştum. Samsung Magician yazılımını kullanarak SSD firmware'ini güncelleyip test eder misin?

Selam, performans sorunları yaşarken disk birleştirme işlemi yapmayı denedin mi? SSD'lerde genelde önerilmez ama bazı durumlarda işe yarayabilir. Ayrıca, 'TRIM' komutunun aktif olduğundan emin ol.

24H2 güncellemesinden sonra benzer bir sorun yaşadım. 'Hızlı Başlangıç' özelliğini kapattım ve sorunum çözüldü. Kontrol etmek için 'Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin' kısmına bakabilirsin.

Bence güncelleme sonrası geçici dosyalar ve sistem kalıntıları da sistemini yavaşlatıyor olabilir. 'Disk Temizleme' aracını çalıştırıp sistem dosyalarını temizlemeyi dene. Güncelleme sonrası eski Windows dosyalarını da silebilirsin.

Eğer hala bir çözüm bulamazsan, güncelleme sonrası geri yükleme yapmayı deneyebilirsin. 'Ayarlar > Sistem > Kurtarma > Önceki Sürüme Dön' seçeneği bazen sorunları çözüyor.

Yeni Konular

Geri