Windows 11 Güncelleme Sonrası Sağ Tık Menüsü Yavaş Açılıyor: Çözümler ve Öneriler

TechGuru

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Son Windows 11 güncellemesini yükledikten sonra sağ tık menüsü açılırken ciddi bir yavaşlık yaşamaya başladım. Özellikle dosya ve klasörlerin üzerinde sağ tıklarken menünün açılması 4-5 saniyeyi buluyor. Bu durum iş akışımı oldukça etkiliyor. Performansı artırmak için birkaç yöntem denedim:

- Üçüncü parti sağ tık menüsü düzenleme yazılımlarını kullandım ama pek faydasını göremedim.
- Kayıt Defteri'nden bazı gereksiz uzantıları devre dışı bıraktım, yine de sorun çözülmedi.

Sizce bu sorunun kaynağı ne olabilir? Daha hızlı bir sağ tık menüsü için ne yapabilirim? Yardımlarınızı bekliyorum!

Teşekkürler!

Benzer bir sorunla karşılaştım. Sorunun bazı bağlam menüsü (context menu) uzantılarından kaynaklanabileceğini öğrendim. ShellExView adında bir araç kullanarak gereksiz uzantıları devre dışı bırakabilirsiniz.

Bu genelde yeni Windows 11 güncellemesi ile gelen tasarım değişikliklerinden kaynaklanıyor. Klasik bağlam menüsünü geri getirmek için bir kayıt defteri düzenlemesi yapabilirsiniz. Komut istemine şu komutu yapıştırın: `reg add HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2} /f` ve ardından bilgisayarı yeniden başlatın.

Eğer OneDrive kullanıyorsanız, sağ tık menüsünde OneDrive ile ilgili bağlam uzantıları sorun yaratabiliyor. Bu uzantıları devre dışı bırakmayı deneyin.

Windows güncellemeleri bazen bu tür performans sorunlarına neden olabiliyor. Geri dönüş yapmak için "Son Güncellemeleri Kaldır" seçeneğini deneyebilirsiniz. Ayrıca GPU sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun.

Bu sorunun genellikle yazılım uyumsuzluklarından kaynaklandığını fark ettim. Özellikle üçüncü parti antivirüs programları sağ tık menüsü işlemlerini yavaşlatabiliyor. Antivirüsü geçici olarak devre dışı bırakıp test edin.

Windows 11'in performans sorunlarını çözmek için her zaman bir temiz önyükleme (clean boot) yapmanızı öneririm. Bu, gereksiz hizmetleri devre dışı bırakıp sorunun kaynağını bulmanıza yardımcı olabilir.

Sağ tık menüsü için klasik görünümü geri getiren bazı scriptler mevcut. Bu scriptleri PowerShell üzerinden çalıştırarak geçici bir çözüm bulabilirsiniz. Ancak önce bir yedek almayı unutmayın.

Sorun bazen disk performansından kaynaklanıyor olabilir. Disk birleştirme ve temizleme yaparak sistemi optimize etmeyi deneyin. Özellikle SSD kullananlar için bu önemli.

Eğer bir oyun bilgisayarında bu sorunu yaşıyorsanız, arka planda çalışan oyun yazılımlarının bağlam menüsüne eklenen uzantılarını kontrol edin ve devre dışı bırakın.

Güncellemeyi kaldırmayı düşünebilirsiniz, ancak daha uzun vadeli bir çözüm için Microsoft'un bir sonraki yamayı yayınlamasını beklemek gerekebilir. Geçici olarak 'Hızlı Sağ Tık Menüsü' adlı üçüncü parti bir yazılım kullanabilirsiniz.

Yavaşlık sorunu genelde kayıt defterinde kalan eski bağlam menüsü girişlerinden kaynaklanır. CCleaner gibi araçlarla kayıt defterini temizleyin.

Geliştirici modu açık mı kontrol edin. Windows 11 bazen geliştirici ayarlarıyla çalışırken bağlam menüsü performansını etkileyebiliyor. Gereksiz geliştirici seçeneklerini kapatmayı deneyin.

Yeni Konular

Geri