Windows 11 için BIOS'ta TPM 2.0 Açılıyor Ancak Algılanmıyor: Çözüm Önerileri

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11 kurabilmek için BIOS üzerinden TPM 2.0'ı etkinleştiriyorum, ancak Windows işletim sistemi bunu algılamıyor. 'TPM bulunamadı' hatası alıyorum. BIOS'ta gerekli ayarları kontrol ettim ve TPM 2.0'ın etkin olduğunu doğruladım.

Bu sorunu yaşayan var mı? Aşağıdaki noktalarda yardıma ihtiyacım var:
- BIOS'ta başka hangi ayarları kontrol etmeliyim?
- Windows'un TPM 2.0'ı algılaması için yapılması gereken ek işlemler nelerdir?
- TPM donanımının arızalı olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

BIOS'ta TPM yerine PTT (Platform Trust Technology) adıyla geçiyor olabilir. Eğer Intel işlemci kullanıyorsanız, bu seçeneği kontrol edin.

BIOS'ta TPM 2.0'ı etkinleştirdikten sonra, UEFI modunu seçtiğinizden emin olun. Legacy modda TPM algılanmayabilir.

Windows Güvenlik Merkezi'nden 'Cihaz Güvenliği' sekmesine gidip TPM durumunu kontrol edebilirsiniz. Eğer 'Desteklenmiyor' yazıyorsa, TPM sürücülerinizde sorun olabilir.

TPM'nin çalıştığından emin olmak için BIOS'ta 'Save and Exit' seçeneğini kullanarak değişiklikleri kaydedip tekrar kontrol edin. Bazen ayarlar kayıt edilmemiş olabilir.

Windows'ta TPM'yi kontrol etmek için 'tpm.msc' komutunu çalıştırabilirsiniz. Eğer 'TPM hazır değil' mesajı alıyorsanız, TPM modülünüz doğru çalışmıyor olabilir.

Anakart üreticinizin web sitesinden en son BIOS güncellemesini indirip kurmayı deneyin. Bazı eski BIOS sürümleri TPM'yi tam desteklemiyor olabilir.

AMD işlemci kullanıyorsanız, TPM genelde 'fTPM' adıyla geçer. Bu seçeneği kontrol ederek yeniden etkinleştirmeyi deneyin.

TPM'nin çalışıp çalışmadığını anlamak için BIOS'ta 'Security Device Support' ayarının etkin olduğundan emin olun. Bu seçenek devre dışı ise TPM görünmez.

Eğer sorun devam ediyorsa, TPM modülünüzün fiziksel olarak anakart üzerinde düzgün şekilde takılı olup olmadığını kontrol edin.

Windows Update üzerinden sistem güncellemelerini kontrol edin. Bazen eksik güncellemeler TPM'nin algılanmasını engelleyebilir.

Eğer hala TPM algılanmıyorsa, farklı bir Windows kurulumu kullanarak TPM durumunu test etmeyi deneyebilirsiniz. Sorun yazılım kaynaklı olabilir.

Yeni Konular

Geri