Windows Yüklü PC'ye Windows Yüklü Başka Bir SSD Takmak

Soykann

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Bilgisayarımda hali hazırda Windows 11 yüklü bir SSD var. Ancak başka bir bilgisayardan aldığım, içinde yine Windows yüklü olan başka bir SSD'yi de sisteme takmayı düşünüyorum. İki SSD'yi aynı anda kullanmak sorun yaratır mı? Sistem hangi işletim sistemini başlatır? Çakışma ya da mavi ekran gibi problemlerle karşılaşır mıyım?

Deneyimlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler!

Bilgisayar, genellikle BIOS/UEFI ayarlarına göre hangi diski önyükleyeceğini belirler. SSD'leri taktıktan sonra BIOS'tan önyükleme sırasını kontrol edin. Eğer iki SSD aynı anda aktif olursa çakışma yaşanabilir.

Benzer bir işlem yaptım ve hiçbir sorun yaşamadım. Ancak, ikinci SSD'yi takmadan önce güvenli modda başlatıp eski Windows sürümünden gereksiz dosyaları temizleyebilirsiniz.

Çakışma yaşamamak için ikinci SSD üzerindeki Windows kurulumunu silmenizi öneririm. Disk Yönetimi üzerinden format atabilirsiniz.

Eğer iki SSD'de de Windows yüklü bırakmak istiyorsanız, dual boot ayarı yapmanız gerekebilir. Ancak bu işlem bazen karmaşık olabilir ve veri kaybı riski taşıyabilir.

İki işletim sistemi yüklü diski aynı anda kullanmak teorik olarak mümkün, ancak önyükleme sorunları çıkabilir. Alternatif olarak, ikinci SSD'deki verileri başka bir diske yedekleyip temiz bir kurulum yapabilirsiniz.

SSD'yi taktıktan sonra önyükleme sırasında F12 gibi bir tuşla önyükleme menüsüne girerek istediğiniz işletim sistemini seçebilirsiniz. Ancak bu işlemi her seferinde yapmanız gerekebilir.

Eğer iki SSD'de farklı donanım konfigürasyonları için optimize edilmiş Windows sürümleri varsa, mavi ekran hataları yaşayabilirsiniz. Yeni SSD'yi takmadan önce temiz kurulum yapmanızı öneririm.

BIOS/UEFI ayarlarında birincil önyükleme diskini doğru şekilde ayarlarsanız sorun yaşamazsınız. Ancak her iki diskte de aynı Windows sürümü varsa gereksiz yere karmaşıklık yaratabilir.

Yeni SSD'deki Windows kurulumunu koruyarak devam etmek istiyorsanız, sürücü çakışmalarını önlemek için eski Windows sürümünden sistem dosyalarını temizleyin.

Birden fazla Windows yüklü SSD kullanımı, özellikle oyun bilgisayarlarında farklı amaçlar için tercih edilebilir. Ancak, önyükleme sırasını dikkatli ayarlamalısınız.

Eğer ikinci SSD'yi sadece veri depolama için kullanmayı planlıyorsanız, içindeki Windows işletim sistemini silip yalnızca birincil diski önyüklemeye ayarlayın.

SSD takmadan önce bilgisayarın güç kablosunu çıkarıp statik elektriğe karşı önlem almayı unutmayın. Bu, donanım çakışmalarını önlemeye yardımcı olur.

Yeni Konular

Geri