i7 3770 RX 6600 Sisteme Güncelleme Önerisi

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Mevcut sistemim ile ilgili önerilerinizi almak istiyorum. Sistem detaylarım aşağıda:

• Kasa - PSU: Corsair 300r - Corsair CX600 600W.
  • Anakart: ASUS P8H77-V
  • İşlemci: Intel i7 3770 3.40 GHz. + Rampage RGB soğutucu
  • RAM: 20 GB DDR3
  • Ekran Kartı: ASUS Dual RX 6600 8 GB
  • Depolama: 120 GB SATA SSD + 3 TB HDD, Kioxia 1 TB NVMe SSD mevcut
  • Monitör: ASUS 23.6 VN247h 1ms Full HD

Bu sistemi hem oyun hem de günlük işler için kullanıyorum. Daha iyi performans için hangi parçaları yükseltmeliyim? Özellikle işlemci ve anakart konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. Ayrıca daha güçlü bir PSU gerekli mi? Fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

İşlemci ve anakartı değiştirmeyi düşünebilirsin. 12. nesil Intel işlemcilere geçiş yaparak DDR5 RAM ve PCIe 4.0 desteği alabilirsin. Bu, ekran kartının tam potansiyelini kullanmanı sağlar.

PSU şu anlık yeterli görünüyor ama ileride RTX 4000 serisine geçersen değiştirmen gerekebilir. Ayrıca monitör de güncellenebilir, 144 Hz bir model performansı artırabilir.

Depolama iyi durumda, fakat 120 GB SSD yerine 500 GB bir SATA SSD alarak işletim sistemi ve sık kullanılan uygulamalar için daha fazla alan yaratabilirsin.

i7 3770 artık biraz eskiyor, modern oyunlarda darboğaz yapabilir. Ryzen 5 5600 veya Intel i5 12400 gibi işlemcilere geçebilirsin. Tabii anakart ve RAM’i de yenilemen gerek.

Sistemdeki darboğazı önlemek için önce işlemci ve anakart yükseltmesi yapmanı öneririm. Ryzen 7000 serisi veya Intel 13. nesil işlemciler iyi bir tercih olabilir.

RX 6600 güçlü bir kart, ama işlemciyi güncellemeden tam performansını alamazsın. Bir de PSU'yu Seasonic Focus Plus 650W gibi bir modelle değiştirmek iyi olabilir.

120 GB SSD artık çok sınırlı. 500 GB veya 1 TB bir SSD, özellikle oyunlar için büyük bir fark yaratır. Kioxia NVMe zaten iyi ama sistem SSD’sini artırmalısın.

Yeni nesil işlemcilerde DDR4 RAM bile oldukça iyi performans veriyor. Anakartı DDR5 destekli bir modelle yükseltmek uzun vadeli olur ama DDR4 ile de iyi bir sistem kurabilirsin.

Kasa ve soğutucu sistemin iyi durumda. Ancak işlemciyi yükseltirsen soğutma sistemine dikkat et. Daha verimli bir model seçebilirsin.

Bütçen uygunsa, Intel 13. nesil işlemcilerden birini seçip yanına uyumlu bir anakart ve 32 GB DDR5 RAM ekleyebilirsin. PSU konusunda şu an bir değişiklik gerekmez.

Anakartı ve işlemciyi yükselttikten sonra 144 Hz bir monitöre geçersen oyunlarda çok daha akıcı bir deneyim yaşarsın.

Sistem zaten dengeli görünüyor. Ancak uzun vadede işlemci ve anakart yükseltmesi yapmak şart. Ryzen 7000 serisi performans/fiyat açısından mantıklı.

Geri