Ryzen 9800X3D için Soğutucu Önerisi

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar, mevcut sistemimi Ryzen 9800X3D işlemciye yükseltmeyi düşünüyorum. Ancak Arctic Freezer 34 e-Sports Duo soğutucumun bu işlemci için yeterli olup olmayacağından emin değilim.

Sistemim şu şekilde:

• Anakart: MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon Wi-Fi
  • RAM: Corsair RGB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 RAM 32GB
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 3600X (yükseltilecek: Ryzen 9800X3D)
  • Ekran Kartı: MSI NVIDIA GeForce RTX 2060 Gaming Z 6 GB 192bit GDDR6
  • PSU: Seasonic Focus Plus 850W 80 Gold
  • SSD: Samsung 970 EVO Plus NVMe 500GB M.2
  • Monitör: MSI Optix MAG271C 27" 144Hz Full HD Curved
  • Kasa: Dark N10 Advanced 5x12cm kırmızı fanlı fan kontrollü full cam panelli
  • İşlemci Soğutucusu: Arctic Freezer 34 e-Sports Duo

Sizce bu soğutucu yeterli olur mu? Eğer yetmezse, hangi soğutucuyu önerirsiniz? Özellikle hava soğutma ve sıvı soğutma arasında kararsızım. Önerilerinizi bekliyorum!

Ryzen 9800X3D oldukça güçlü bir işlemci ve Arctic Freezer 34 bunun için biraz yetersiz kalabilir. Özellikle yüksek yükte termal throttling riski oluşabilir. Noctua NH-D15 gibi premium bir hava soğutucu tercih edebilirsin.

Bu işlemci için sıvı soğutma daha mantıklı olabilir. Corsair H100i Elite Capellix gibi bir model hem performans hem de estetik açıdan seni tatmin eder.

Arctic Freezer 34 fena bir model değil ama Ryzen 9800X3D için yetersiz kalabilir. DeepCool AK620, fiyat/performans açısından güzel bir seçenek.

Eğer bütçen uygunsa sıvı soğutma tercih edebilirsin. NZXT Kraken X63 çok sessiz çalışıyor ve yüksek TDP'li işlemcilerde oldukça etkili.

Ben Arctic Liquid Freezer II 280 kullanıyorum ve çok memnunum. Yüksek performanslı işlemcilerde bile sıcaklıkları çok iyi kontrol ediyor.

Sıvı soğutma için bütçeni biraz daha açabiliyorsan ASUS ROG Ryujin II 360 öneririm. Hem tasarımı hem de performansı mükemmel.

Dark N10 kasası hava akışı açısından çok iyi sayılmaz. Eğer sıvı soğutmaya geçeceksen kasa değişimi düşünebilirsin.

MSI CoreLiquid 360R sıvı soğutma alabilirsin. Hem işlemci sıcaklığını düşük tutar hem de RGB aydınlatması güzel bir görsellik katar.

Kasa fanlarının yeterli hava akışını sağladığından emin olmalısın. Sıvı soğutmaya geçeceksen bunu da göz önünde bulundur.

Geri