4070 Super sistemde DP kablosu takılıyken ekran gelmemesi

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba, aşağıdaki sistem özelliklerine sahip bir cihazda, DisplayPort (DP) kablosu kullanıldığında ekranın gelmemesi gibi bir sorun yaşıyorum. HDMI kablosu takıldığında sorun yok. Ancak DP kablosu ile monitör "sinyal yok" hatası veriyor. Sorunun çözümü için önerilerinizi bekliyorum.

Sistem Özellikleri:
  • GPU: 4070s Gigabyte Eagle OC 12 GB
  • Anakart: ASUS Prime B650-MK DDR5
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: 16x2 G.Skill Trident Z5 RGB 6000MHz 36CL
  • PSU: Gigabyte GP-P650G 650W Gold
  • Soğutucu: Thermaltake Phantom Spirit 120SE

Denediğim Çözümler:
1. Farklı bir DP kablosu ile denedim, sorun devam ediyor.
2. GPU sürücülerini güncelledim.
3. Monitör firmware güncellemesini kontrol ettim.
4. BIOS ayarlarında herhangi bir değişiklik yaptım ancak çözüm olmadı.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Çözüm
Sorun çözümü için BIOS'ta CSM modu açık mı kontrol edin. Modern GPU'lar genellikle UEFI modunda daha stabil çalışır ve DP sorunları bu ayarla çözülebilir.
Merhaba, ilk olarak monitörün DP portunun çalışıp çalışmadığını başka bir cihazda test ettiniz mi? Bu, sorunun monitörden mi yoksa ekran kartından mı kaynaklandığını anlamaya yardımcı olabilir.

Ekran kartınızın DP portunu kontrol ettiniz mi? Fiziksel bir hasar ya da temassızlık olabilir. Ayrıca GPU sürücülerini DDU kullanarak tamamen kaldırıp yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Sorun çözümü için BIOS'ta CSM modu açık mı kontrol edin. Modern GPU'lar genellikle UEFI modunda daha stabil çalışır ve DP sorunları bu ayarla çözülebilir.

Çözüm
Emre'nin çözümüne ek olarak, monitörün fabrika ayarlarına dönmesini deneyebilirsiniz. DP bağlantısı için bazen yanlış profil seçili olabiliyor.

DP kablosunun versiyonu nedir? 1.4 ya da daha eski bir kablo, bu tür sistemlerde sorun yaratabilir. 1.4 ya da daha yeni bir kablo ile test yapmayı öneririm.

Sorunun DP portu özelinde bir yazılım uyumsuzluğu olması da mümkün. Gigabyte'ın GPU firmware güncellemesi sunup sunmadığını kontrol edin.

Başka bir GPU ile aynı monitörde DP'yi test ettiniz mi? Bu test GPU veya monitör kaynaklı bir sorun olup olmadığını netleştirebilir.

PSU'nuz yeterli görünüyor ancak DP portunun çalışmamasına neden olabilecek bir güç dengesi sorunu olabilir. GPU güç bağlantılarınızı kontrol edin.

Emre'nin BIOS önerisini denedikten sonra halen sorun devam ediyorsa, Windows'un gelişmiş ekran ayarlarından DP portu için özel bir yapılandırma yapılabiliyor mu kontrol edin.

Eğer tüm öneriler işe yaramazsa, ekran kartınızı garantiye göndermeyi düşünebilirsiniz. Donanımsal bir DP port arızası da ihtimaller arasında.

Monitörünüzün farklı DP girişlerini de kontrol etmeyi unutmayın. Bazı monitörlerde birden fazla DP girişi bulunur ve bunlar arasında geçiş yapmak gerekebilir.

Nvidia Denetim Masası'ndan çözünürlük ve yenileme hızını kontrol ettiniz mi? DP bağlantısında bazen varsayılan ayarlar sorun yaratabilir.

Yeni Konular

Geri