ASUS B650-A Anakartta RAM Slotlarıyla İlgili Problemler ve Çözümler

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Arkadaşlar merhaba! ASUS ROG serisi B650-A anakart, AMD 7800x3D işlemci ve G.Skill Ripjaws M5 RGB RAM kullanarak yeni bir sistem kurdum. Ancak RAM slotlarıyla ilgili beklenmedik sorunlarla karşılaşıyorum ve deneyimlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

Sorun Durumları:
1. A1 slotuna RAM taktığımda sistem boot olmuyor, DRAM ışığı sabit yanıyor. Ancak, A2 slotuna taktığımda sistem sorunsuz şekilde çalışıyor.
2. İki RAM'i 1 ve 3 numaralı slotlara yerleştirdiğimde sistem boot etmiyor. Ama 2 ve 4 numaralı slotlara taktığımda sistem stabil çalışıyor.
3. İlginç şekilde 1 ve 2 slota takıldığında da, 3 ve 4 slota takıldığında da RAM miktarlarını eksiksiz görüyor ve sistem sorunsuz çalışıyor.

Bu durum anakartın tasarımıyla mı alakalı, yoksa başka bir donanım veya BIOS kaynaklı sorun mu var? Özellikle XMP ayarlarını optimize edenlerin ve benzer bir anakart kullananların fikirlerini bekliyorum. Ekstra tavsiyeler ve farklı slot kombinasyonları önerilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

Benzer bir anakart kullanıyorum. A1 ve B1 slotları genelde dual-channel için tercih edilmiyor, en stabil performansı 2 ve 4 numaralı slotlarda elde ettim. BIOS güncellemesini denediniz mi?

Bu sorun muhtemelen anakart tasarımıyla ilgili olabilir. Kullanım kılavuzunda önerilen RAM yerleşim düzenini kontrol ettiniz mi? Ayrıca, XMP profilini aktifleştirerek farklı sonuç alabilirsiniz.

7800X3D işlemciyle birlikte bu tip anakartlarda RAM uyumluluğu hassas olabiliyor. Kullandığınız RAM’lerin anakartın QVL (Qualified Vendor List) listesinde olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm.

Bu tarz durumlarda RAM’leri temizleyip slotlara yeniden takmayı ve ardından BIOS'u varsayılan ayarlarına sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Bazen basit bir temizleme bile işe yarayabiliyor.

A1 ve B1 slotlarında çalışmama durumu, slotların fiziksel hasarıyla ilgili olabilir. Anakartın bu slotlarını inceleyin veya garantiden destek alın.

Ben de ASUS anakart kullanıyorum. Çift RAM ile 2 ve 4. slotları kullanman gerekiyor, çünkü bu slotlar genelde işlemci ile en uyumlu olanlar. BIOS güncellemesi de önemli.

BIOS üzerinde DOCP ya da XMP ayarları yapıldığında bazen sistem stabilitesiz olabiliyor. Manuel frekans ayarlarını deneyin, özellikle 3200 MHz üzerinde sorun yaşanabiliyor.

G.Skill Ripjaws serisi RAM’lerle ilgili anakart forumlarında benzer sorunlar gördüm. RAM uyumluluğu ve XMP ayarları bu durumda belirleyici olabilir.

2 ve 4 numaralı slotlar dual-channel için optimize edilmiş olabilir. Diğer slotları denemek yerine bu kombinasyona odaklanın ve BIOS ayarlarını kontrol edin.

Sistem stabil çalıştığında RAM frekansını kontrol ettiniz mi? Eğer otomatik olarak düşük frekansta çalışıyorsa, XMP profilini açarak frekansı arttırmayı deneyin.

Aynı anakart ve RAM ile ben de sorun yaşamıştım. BIOS güncellemesi yaptıktan sonra tüm slotlar sorunsuz çalıştı. Özellikle en son sürüm önemli.

Sadece A1 ve B1 çalışmıyorsa anakartın fiziksel olarak kontrol edilmesi gerekebilir. Garanti sürecine başvurmayı düşünebilirsiniz.

Geri