Windows 11 İşletim Sistemi Ne Kadar Yer Kaplar?

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamanda yeni bir laptop aldım ve cihazda sadece 256 GB SSD bulunuyor. Bilgisayarımdaki alanı mümkün olduğunca verimli kullanmaya çalışıyorum. Ancak Windows 11’e geçmeyi düşünüyorum ve bu noktada kafama takılan bir soru var: Windows 11, işletim sistemi olarak diskimde ne kadar yer kaplar? Ayrıca, kurulum sonrası güncellemelerle birlikte bu boyut ciddi şekilde artar mı? Sistemimi yavaşlatmamak için başka neler yapabilirim?

Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Merhaba Cihan, Windows 11 genellikle 20-30 GB arasında bir alan kaplıyor. Ancak bu, güncellemeler ve yedekleme dosyalarıyla artabiliyor. SSD’yi rahatlatmak için gereksiz dosyaları silip disk temizliği yapmayı düşünebilirsin.

Selam, eğer SSD kapasitesini verimli kullanmak istiyorsan, sistem dosyalarını kontrol edip büyük dosyaları harici bir diske taşıyabilirsin. Ayrıca, ‘Compact OS’ özelliğiyle yerden tasarruf edebilirsin.

Cihan, Windows 11 için minimum 64 GB boş alan öneriliyor. Ancak bu sadece kurulum için. Uzun vadede daha fazla alan gerekebilir. OneDrive gibi bulut depolama çözümlerine göz atmanı öneririm.

SSD alanını optimize etmek için gereksiz uygulamaları kaldırabilir, hatta oyunları ayrı bir diske yükleyebilirsin. Windows Update Cleanup’ı düzenli yapmayı unutma, bu güncelleme sonrası kalan dosyaları temizler.

Windows 11’in gereksinimlerini göz önüne alarak, sadece işletim sistemi değil, programlar ve geçici dosyalar için de bir miktar boşluk bırakmayı ihmal etme. Genelde 50 GB’tan fazla yer ayırmak iyi olur.

256 GB SSD’ye sahipsen, Windows 11 yüklemeden önce disk bölümleme yaparak sistem ve kişisel dosyalarını ayırmayı düşünebilirsin. Bu hem alan yönetimini kolaylaştırır hem de sistem performansını artırır.

Kardeşim, benzer bir sorunu ben de yaşadım. Windows 11’i yükledikten sonra ‘Storage Sense’ özelliğini aktif ederek gereksiz dosyaların otomatik silinmesini sağladım. İşe yarıyor, tavsiye ederim.

Bir başka öneri de kurulum sonrası oluşturulan eski Windows dosyalarını silmek olabilir. Disk Cleanup ile bu dosyaları temizleyerek ekstra birkaç GB kazanabilirsin.

Merhaba, Windows 11’deki depolama alanını yönetmek için üçüncü parti disk temizleme araçlarını da kullanabilirsin. CCleaner gibi araçlar işini görebilir.

Selam, daha önce bir forumda okumuştum: Windows 11, güncellemeleriyle birlikte disk alanı hızla doluyor. O yüzden yedeklemeyi bulut sistemine taşımak önemli bir çözüm olabilir.

256 GB SSD’de çok dikkatli olman lazım. Ben benzer bir durumda eski dosyalarımı Google Drive’a yedekledim ve lokal diskte yer açtım. Belki sen de denemek istersin.

Cihan, SSD performansını artırmak için Windows 11’i temiz kurulum yapmanı tavsiye ederim. Güncelleme yerine direkt kurulum yapmak disk alanında tasarruf sağlayabilir.

Geri