Windows 11'de Virüs Programına Gerek Var mı?

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar, bir konuda fikrinizi almak istiyorum. Geçtiğimiz hafta yeni bir laptop aldım ve üzerinde Windows 11 yüklü geldi. İnternette gezerken bazı yazılar Windows Defender'ın yeterli olduğunu söylerken, başka yazılarda ek bir antivirüs programı kullanmanın şart olduğunu okudum. Açıkçası kafam çok karıştı.

Bir defasında şüpheli bir e-posta açtım ve sonrasında sistemimde yavaşlama fark ettim. Bu durum beni oldukça tedirgin etti ve "Acaba virüs mü bulaştı?" diye düşünmeye başladım. Şimdi ek bir antivirüs programı yüklemeli miyim, yoksa Windows Defender yeterli mi? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Merhaba, Windows Defender çoğu kullanıcı için yeterli olsa da, çok fazla internetten dosya indiriyorsanız veya güvenliği şüpheli sitelerde dolaşıyorsanız ek bir antivirüs programı faydalı olabilir. Kaspersky veya Bitdefender gibi yazılımları öneririm.

Defender aslında son yıllarda oldukça gelişti. Ancak şüpheli e-posta açtığınızı söylüyorsunuz. Bir sistem taraması yapıp temiz çıkarsa bile düzenli olarak güncel bir antivirüs kullanmanız iyi olabilir.

Açtığınız e-posta ekinde ne olduğunu biliyor musunuz? Eğer bu tür e-postalar sık sık geliyorsa, sadece antivirüs değil, e-posta filtreleme ayarlarını da gözden geçirin.

Ben uzun süredir yalnızca Windows Defender kullanıyorum ve bir sorun yaşamadım. Ancak güvenlik bir alışkanlıktır; güvenmediğiniz kaynaklardan dosya indirmemeye dikkat edin.

Eğer sistemde yavaşlama fark ettiyseniz ve şüpheleniyorsanız, Malwarebytes gibi bir araçla derinlemesine tarama yapabilirsiniz. Bu tür programlar Defender'la birlikte çalışabiliyor.

Benzer bir durum yaşamıştım. Defender tek başına iyi bir temel koruma sağlasa da, premium bir antivirüs ek güvenlik katmanı sunabilir. Norton'u tavsiye ederim.

Windows Defender kesinlikle yeterli diyenlerdenim. Ancak paranoyak oluyorsanız, ücretsiz bir antivirüs ile Defender'ı destekleyebilirsiniz. Avast gibi seçenekler var.

Ek bir antivirüs kullanmanıza gerek yok, ama tarayıcı eklentilerine dikkat edin. Bazı zararlı yazılımlar bu yolla bulaşabiliyor. Adblock gibi eklentiler yükleyerek riskleri azaltabilirsiniz.

Defender yeterli olabilir, ancak sisteminizdeki yavaşlama gerçek bir tehdit mi yoksa normal bir performans düşüşü mü, bunu kontrol etmek için log dosyalarına bakabilirsiniz.

Merhaba, şüpheli dosyaları analiz etmek için virustotal.com gibi çevrimiçi araçları da kullanabilirsiniz. Hiçbir şey yüklemeye gerek kalmadan dosyanın zararlı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Eğer sık sık USB cihazlar kullanıyorsanız, ek bir antivirüs önemli olabilir. Defender bazen harici cihazlardan gelen tehditlere karşı yeterli tepki veremeyebilir.

Yavaşlama fark ettiyseniz, sadece antivirüs değil, sistem optimizasyon araçları da kullanabilirsiniz. CCleaner gibi araçlar da faydalı olabilir.

Geri