Windows 11'den Windows 10'a Geçmek Performansı Etkiler mi?

Emre

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Ben Emre. Bilgisayarımı geçtiğimiz yıl Windows 11'e yükseltmiştim. İlk başta performans açısından her şey yolunda gibiydi, fakat son zamanlarda bazı programlarda yavaşlama ve oyunlarda FPS düşüşü yaşamaya başladım. Ayrıca, bazı eski yazılımlarım da Windows 11 ile tam uyumlu değil gibi görünüyor.

Windows 10'a geri dönmeyi düşünüyorum, ancak bu geçişin performansı daha da kötü etkileyip etkilemeyeceğinden emin değilim. Donanımım Ryzen 5 3600 işlemci, 16GB RAM ve RTX 3060 ekran kartından oluşuyor. Windows 10'a geçiş yaparsam daha iyi performans alır mıyım, yoksa başka bir sorun mu yaşarım? Bu konuda tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşabilir misiniz?

Merhaba Emre, Windows 10'a geri dönmek çoğu zaman performansı artırabilir, özellikle eski yazılımlarla uyumluluk sorunu yaşıyorsan. Ancak bu işlem sırasında tüm verilerini yedeklemeyi unutma. Ayrıca, temiz bir kurulum yapmanı öneririm.

Benzer bir durum yaşadım. Windows 11 bazı donanımlarla tam optimize çalışmıyor gibi. Windows 10'a geçtikten sonra oyun performansım düzeldi. Ama sürücüleri güncel tutmaya dikkat et.

Windows 10 genelde daha kararlı bir işletim sistemi, ama her şey donanımına bağlı. BIOS güncellemelerini kontrol etmeyi de unutma, bazen sorun yazılımda değil donanımda olabiliyor.

Emre, bu geçişte performans kaybı yaşamak pek olası değil. Ancak sorun Windows değilse, bir SSD testi yapmanı öneririm. Disk performansı, işletim sistemi fark etmeksizin oyunlarda FPS düşüşüne neden olabilir.

Temiz bir kurulum ile Windows 10'a geçersen çok büyük sorun yaşamazsın. Ancak OEM sürücülerini Windows 10 için tekrar indirip yüklemen gerekebilir.

Windows 11'in yeni güncellemeleri bazen performansı olumsuz etkileyebiliyor. Geri dönüş yapmadan önce görev yöneticisinden hangi programların fazla kaynak tükettiğini kontrol etmeni öneririm.

Windows 10 daha düşük sistem kaynakları tüketiyor, bu yüzden genel bir iyileşme görebilirsin. Ancak oyunlar için kullandığın grafik ayarlarını da kontrol et. Her şey yazılım değil.

Merhaba, ben Windows 11'den Windows 10'a döndüğümde herhangi bir performans kaybı yaşamadım. Hatta eski oyunlarım daha iyi çalışmaya başladı. Yine de geçişten önce tam bir sistem yedeği almayı unutma.

Eğer Windows 11'de BIOS uyumluluğun sorunsuzsa, Windows 10'a geçmek sana kısa vadede yardımcı olabilir. Ama günün sonunda donanımın da güncel kalmalı. Bellek kullanımını izlemeyi unutma.

Performans düşüşünden ziyade, Windows 10 daha kararlı olduğu için daha iyi sonuç alabilirsin. Ancak donanımın zaten güçlü, belki sorun başka bir yerde olabilir. Güncellemelerden sonra kontrol ettin mi?

Emre, RTX 3060 gibi güçlü bir ekran kartın var, bu yüzden performans sorunu Windows 11'e özel bir durum olabilir. Windows 10 temiz kurulum yaparken eski sürücüleri kaldırmayı unutma.

Selam Emre, bence önce Windows 11'deki performans sorunlarını çözmeyi dene. Belki de sisteminde bir uyumsuzluk vardır. Eğer işe yaramazsa, Windows 10'a dönmek mantıklı olabilir.

Geri